Оралният глюкозо-толерантен тест се използва за диагностицирането на различни видове диабет. За целите на теста пациентът е необходимо да изпие напитка, която съдържа захар (глюкоза). След това през следващите няколко часа пациентът е наблюдаван и изследван, за да бъде проверено как неговото тяло се справя с регулирането на метаболизма на глюкозата. Резултатите от теста могат да помогнат на лекаря да определи дали пациентът има диабет, както и да се увери, че той получава правилното лечение.

Какви са предимствата и недостатъците на оралния глюкозо-толерантен тест?

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) има някои предимства:


  • Той е по-чувствителен от теста за плазмена глюкоза на гладно. Често се назначава, когато специалистът смята, че дадено лице има диабет, но при него са били получени нормални резултати от теста за плазмена глюкоза на гладно (FPG);
  • Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) може да помогне за ранно откриване на проблеми с нивата на кръвната захар. Това означава, че хората с преддиабет често могат да лекуват своето състояние с диета и упражнения и може да не се налага да приемат лекарства;
  • Това е единственият тест, който може окончателно да диагностицира нарушен глюкозен толеранс (IGT) като оценява способността за регулиране на метаболизма на глюкозата

Колко точен е оралният глюкозо-толерантен тест?

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е много точен. Процентът на правилните положителни резултати от теста (чувствителност) е между 81% и 93%. Това означава, че е по-успешен от теста за плазмена глюкоза на гладно, който има чувствителност между 45% и 54%.

 

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) обаче също има някои ограничения:

  • Тестът отнема повече време и изисква пациентите да се въздържат от хранене преди манипулацията;
  • Резултатите от теста могат да бъдат повлияни от стрес, болест и лекарства;
  • Резултатите от теста понякога могат да бъдат неточни, ако кръвната проба не е била обработена или съхранена правилно

Какви са рискове от оралният глюкозо-толерантен тест?

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е безопасен. Въпреки това пациентът ще трябва да отиде в здравно заведение или в лекарски кабинет, тестът обикновено е амбулаторен (това означава, че не е необходимо пациентът да бъде приет в болница, за да му бъде направено изследването). На пациента трябва да бъдат взети няколко кръвни проби, но те не отнемат много време и обикновено не водят до проблеми (усложнения).

 

Съществуват много малко странични ефекти или рискове при извършването на орален глюкозо-толерантен тест. Някои хора изпитват трудност при приемът на пероралния глюкозен разтвор. При тях е възможно да възникнат гадене и повръщане, ако това се случи, тестът вероятно няма да може да бъде извършен в съответния ден. Пациентите се наблюдават внимателно по време на теста, за да бъде сигурно, че са добре и ако получат хипогликемия (ниска кръвна захар), те ще бъдат лекувани незабавно.

 

За кои хора оралният глюкозо-толерантен тест не е подходящ?

Докато оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е безопасен за повечето хора, има някои причини, поради които пациент не би могъл да го понесе безопасно. Не бива да бъде извършван орален глюкозо-толерантен тест, ако пациентът:

Ако пациентът не може да бъде подложен на орален глюкозо-толерантен тест, лекарят ще трябва да назначи други тестове, за да провери нивата на кръвната захар на пациента. Алтернативите на оралния глюкозо-толерантен тест могат да включват кръвни тестове или изследване на урина за проверка на кръвната захар или проследяване на нивата на гюкозата в домашни условия с глюкомер.

 

Референции:
1. American Diabetes Association. 2. Classification and diagnosis of diabetes: Standards of medical care in diabetes—2022
2. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Diabetes & Prediabetes Tests
3. American College of Obstetrics and Gynecology. AGOG Practice Bulletin No. 190: Gestational Diabetes Mellitus
4. U.S. National Library of Medicine. Fasting before a blood test
5. Centers for Disease Control and Prevention. National diabetes statistics report