Панкреатит представлява възпаление на панкреаса. Панкреасът е голяма жлеза, разположена зад стомаха, близо до дванадесетопръстника.

 

Задстомашната жлеза има две основни функции – да произвежда инсулин и храносмилателни ензими, които да подпомогнат смилането на храната.


 

Панкреатитът възниква, когато ензимите увреждат панкреаса, което предизвиква възпаление в жлезата.

 

Възпалението може да бъде остро или хронично. И двете форми са сериозни и могат да доведат до редица усложнения.

 

Острият панкреатит възниква внезапно и е бързопреходно състояние. Повечето хора се възстановяват в рамките на няколко дни. Някои пациенти обаче могат да развият по-тежка форма на остър панкреатит, която изисква дълъг болничен престой.

 

Острият панкреатит става все по-често срещано заболяване по причини, които не са ясни. Всяка година около 275 000 болнични престоя се дължат на остро възпаление на задстомашната жлеза. Въпреки, че панкреатит е рядък при деца, броят на засегнатите нараства.

 

Състояния като диабет, камъни в жлъчката, високи стойности на триглицериди, генетични нарушения на панкреаса, някои автоимунни заболявания и муковисцидоза, увеличават риска от развитие на остър панкреатит.

 

Рисков фактор е и наднорменото тегло, алкохолната консумация и тютюнопушенето.

 

Основният симптом на заболяването е болката в горната част на корема, която може да се разпространи към гърба и има опасващ характер.

 

Болката може да се появи внезапно или постепенно да увеличи интензитета си. Обикновено продължава няколко дни. Други прояви на заболяването са треската, гадене и повръщане, ускорен сърдечен ритъм, подуване на корема.

 

Пациентите с остър панкреатит обикновено изглеждат и се чувстват тежко болни.

 

Лечението на панкреатитът включва болничен престой за лечение на дехидратацията с интравенозно вливане на течности, обезболяващи или антибиотични медикаменти.

 

Леките форми на заболяването обикновено отшумяват до няколко дни с почивка и посоченото лечние. Но ако симптомите на заболяването са по-тежки и същестува риск от сериозни усложнения, метод на избор е и хирургичното лечение.

 

Оперативната интервенция в рамките на няколко дни след постъпване в болницата намалява вероятността от усложнения.

 

Обикновено се оперира причината за панкреатита, например, ако това е холелитиаза (камъни в жлъчката) се прилага оперативно отстраняване на жлъчния мехур (холецистектомия).

 

Ендоскопската холандиопанкреатография е друг метод на избор. Това е интервенция за лечение както на остър, така и на хроничен панкреатит.

 

Методът комбинира ендоскопия на горната част на стомашно-чревния тракт и рентгенография за лечение на стесняване или запушване на жлъчен или панкреатичен канал. 

 

Ендоскопската холангиопанкреатография се използва за отстраняване на камъни в жлъчката, блокиращи жлъчните или панкреатините канали.

 

През болничният престой лекарите силно ограничават пероралният прием на течности и храна в началните етапи на лечение.

 

Важен момент от лечението е и спазването на диета с ниско съдържание на мазнини. Примът на голямо количество течности и ограничаване консумацията на алкохол и кофеин е силно препоръчителна в следболничното лечение на острият панкреатит.

 

Източник:

www.niddk.nih.gov