За да се разграничи причината за потенето през нощта – вследствие на околната среда или процеси в организма се дължи, първо трябва да се прецени дали температурата в помещението за сън е подходяща, като е желателно тя да варира около 19 -21 оС, дали има достъп на въздух, дали се използва подходящо за сезона спално облекло и завивка.


Несъобразените условия обикновено водят до обичайно изобилно потене, подобно на това, което усещаме при горещо време през деня.
Извън тези условия, изпотяването през нощта може да се дължи на причините от организма. Тогава изпотяването се получава от прилив на горещи вълни по време на сън.

 


Какви са най-често срещаните причини за потенето през нощта?

 

  • Жените, които се оплакват от топли вълни по време на менопаузата, често страдат и от изпотяване през нощта, което се обяснява с хормоналните промени в този период. Въпреки че менопаузата е явление, което се възприема за характерно при жените, то не изключва и мъжете по време на така наречената при тях андропауза.
  • При андропаузата се получава спад на тестостерона. Това обаче не е единствената причина за нощно изпотяване при по-възрастните мъже. То обикновено е съпроводено със стрес.
  • Хиперхидроза – това е необяснимо повишено потене. Предполагат се емоционални причини.
  • Прием на медикаменти. Антидепресантите често предизвикват потене през нощта. Възможно е същото явление да се забелязва при прием на аспирин, парацетамол, ниацин, тамоксифен, хидралазин, виагра, преднизолон и други кортикостероиди.
  • Хипогликемия. Понижената кръвна захар също е причина за избиване на пот. Възможно е потенето нощем да се появи и при прием на медикаменти за намаляване на глюкозата в кръвта.
  • Инфекции. За туберкулозата например е характерно потенето нощем. В по-редки случаи това може да е симптом за ендокардит, остеомиелит и някои абсцеси, СПИН. Потене може да има и при баналните простудни заболявания и грип.
  • Потенето нощем се среща и при някои хормонални нарушения като повишена функция на щитовидната жлеза.
  • Някои видове рак и тумори също причиняват потене нощем. Такъв например за рак е лимфомът. В случая има и други симптоми, като повишена температура, необяснимо отслабване и др. Повишено потене може да се наблюдава и при тумори на жлези с вътрешна секреция.
  • В по-редките случаи нощните изпотявания са заради неврологични нарушения като автономна дисрефлексия, постравматична сирингомиелия, инсулт, автономна невропатия.