Съществуват симптоми, които за добро или за зло пренeбрегваме – зависи от темперамента на засегнатия, както и такива, които биха накарали повечето хора да посетят лекар. Трети тип оплаквания са такива, които биха притеснили и откровено – уплашили почти всекиго.


Малко хрема или слаб обрив на единия крак могат да минат и напълно незабелязани, но кашлянето на кръв е трудно да се подмине и появата му рязко измества фокуса на мисълта.


Причините за появата на такова оплакване могат да бъдат няколко на брой, част от тях сериозни, а други – безобидни. Определянето на проблема зависи и от „терена“ на който се появява кръвта – дали човек си е „здрав и прав“ или напротив -  от известно време не се чувства добре, страда от хронични заболявания или пък плашещият симптом се съпътства и от други оплаквания.


 

Какво се случва в белите дробове?

Кървавият секрет е възможно да идва от там, и то обикновено в контекста на сериозни заболявания. В зависимост от тях, кръвта може да е ясна и червена, друг път във вид на жилки или потъмняла на цвят. Основните белодробни състояния, способни да причинят такъв симптом са белодробният тромбемболизъм, туберкулозата и белодробният карцином.

  • Белодробен тромбемболизъм

Най-често причина за това нещастие е тромб – кръвен съсирек, образувал се далече, обикновено във вените на долните крайници, откъснал се от там и пропътувал заедно с кръвта чак до съдовете в белите дробове. В един момент тромбът попада в съд, по-тесен от него, и го запушва.


Симптоми на такъв инцидент са рязката болка в белите дробове, учестеното дишане, задухът и наличието на кръв в храчката. Тези състояния понякога са трудни за диагностициране, особено ако не става въпрос за масивен тромбемболизъм.

  • Туберкулоза

Изненадващо, понякога следите от туберкулозата се установяват при рентгенография на белите дробове по друг повод. Възможно е човек да е боледувал без да си даде сметка за това.

 

NEWS_MORE_BOX


Забелязана от пациента, или не, туберкулозната болест на белите дробове е способна да причини огнищно възпаление, което може да засегне и кръвоносните съдове. Освен като остро протичане, тя може да има и хроничен ход, в който пациентът продължително време страда от общо неразположение, субфебрилна температура (висока, но не до стойностите на треска) и – кашляне на кръв.

  • Белодробен карцином

Един от сериозните съвременни убийци. Злокачествените заболявания обикновено се отразяват на целия организъм и освен локални симптоми – от поразения орган, се проявяват и със системни такива – отслабване на тегло като най-разпознаваем признак.


Локалните прояви на белодробния карцином са най-често от упорита кашлица, която не се повлиява от стандартните препарати, задух и болки в гръдния кош. Появата на кръв при кашляне е закъснял симптом, който говори за туморен разпад – в растежа си туморът може да ерозира стените на кръвоносни съдове. Същевременно обикновено злокачественото новообразувание създава собствени кръвоносни съдове, които обаче имат непълноценна стена и често стават причина за кървене.

Носоглътката също може да е причина

При изкашлянето на секрети невинаги е лесно да се определи кой е техният източник – белите дробове или носоглътката, още повече, че секретите от носа често се стичат по задната стена на фаринкса и дразнят гърлото.


Кръвотечение от носа, особено случило се през нощта или останало незабелязано по някаква причина, може да уплаши пострадалия на сутринта във вид на изкашляне на кървав секрет. Източникът е много лесно да се локализира от прост преглед – установява се стичането на кръвта или пък засъхнала такава по фарингеалната стена.


Не бива да се забравя, че кръвотечението от носа или някъде другаде може да бъде симптом и на злокачествен процес, развиващ се там. В други случаи обилното кръвотечение от носа е признак на рязко покачване на кръвното налягане. Съответно – инцидентното кървене от носа се случва, но ако това е често, обилно или по друг начин необичайно – консултирайте се с лекар.


При възпаление венците могат да бъдат източник на кървене. Такава банална ситуация, в съчетание с малко разсеяност, е възможно да заблуди човек и да го уплаши. 


Във всеки случай при изкашляне на кръв най-разумният подход е да се потърси лекарска помощ за възможно най-бързо установяване на източника и предприемане на лечение.