Полипите представляват вид новообразувание на лигавицата на дебелото черво. Наподобяват грахово зърно, закрепено с краче за лигавицата. Големината може да варира от 2 мм до 5 см.


Полипите са типични за възрастните. В голямата си част са доброкачесвени, но е възможно формиращите ги клетки да носят потенциал за израждане на полипа в злокачествена формация. За да се предотврати рискът от развитие на рак на дебелото черво, е от значение да се определи дали полипите са потенциално опасни още при установяването им.


Ракът на дебелото черво се среща предимно при хора над 50 години, поради което експертите препоръчват с навлизането в тази възраст да се планира изследване на колона за оценка на риска от развитието на рак на дебелото черво. При фамилна обремененост от заболяването изследването трябва да се планира още по-рано, през 40-те. Открит е и специфичен ген, който е отговорен за развитието на рака на дебелото черво, така че носителството му също е показател за по-ранна профилактика на заболяването. Навременното установяване на полипи в колона и отстраняването им, когато дават индикации за раково израждане, предпазва от развитието на коварното заболяване.


Какви могат да бъдат симптомите при полипи на дебелото черво? Малко е вероятно да се разбере за наличието на полипи, особено когато размерът им е малък. Обикновено се откриват при изследване по друг повод или при профилактична колоноскопия. Когато нараснат е възможно да се появят симптоми като кървене от ректума и промяна в честотата на изхожданията. Например, да се появи необяснима диария, запек, необходимост от по-често посещение по голяма нужда от нормалното или очевидна трайна промяна на вида на изпражненията.  


Изследванията, при които може да се установи наличие на полипи, включват типичните, провеждащи се за скрининг на рак на колона:

 

  • Изследване на фецес за наличие на кръв, имунохимичен и ДНК текст на фецес.

 


  • Колоноскопия – при която се изследват стените на дебелото черво за полипи чрез специален накрайник. По време на изследването, по преценка на специалиста полипите могат да бъдат отстранени.

 

  • Сигмоидоскопия – наподобява колоноскопията, но тръбата на апарата е по-къса, което позволява изследване само на най-крайната част на колона. Специалистът е в състояние да отстрани полипите при изследването.

 

  •  Компютърно томографска колонография или виртуална колоноскопия – посредстом рентгенови лъчи и компютър се извършва детайлно онагледяване на колона за изследване за полипи.
NEWS_MORE_BOX

 Специалистите препоръчват провеждането на колоноскопия, тъй като методът дава пълен изглед на стените на колона и възможност за отстраняване при локализирането им. Дори и полипите да бъдат установени с друго изследване, практика е да се назначи след това колоноскопия.


При откриване на по-големи по размер полипи, които не е целесъобразно да се отстранят при колоноскопията, се предприема хирургична интервенция.


За съжаление, полипите показват склонност към повторна изява. Така че дори и при отстраняването им се налага състоянието на дебелото черво да се следи. Специалистът е този, който ще препоръча на какъв период от време следва да се извършват профилактичните изследвания.