Първа част на материала

 

Полипи в червата
Полипите в червата се срещат често. В повечето случаи се образуват без да създават оплаквания, малки са по размер. Но е възможно да нараснат до значителни размери и да ограничат отвора на червото. Продължителните възпалителни процеси на лигавицата е възможно да доведат до образуване на злокачествени полипи.

 


При единични полипи обикновено не се срещат оплаквания продължително време. При множествените полипи и полипоза не се среща безсимптомно протичане. Полипозата се проявява с усещане за болка по хода на дебелото черво, честа диария, с болезнено изхождане и наличие на кръв, слуз и гной в екстрементите.
Симптом за полипи в крайните отдели на тънкото черво са честите позиви за дефекация и тенезма, а когато има и полипи в дебелото черво с неприятни усещания, болка, сърбеж в областта на ректума.
При множествените полипи има кръвотечения по време и след дефекация, диария, водеща до дехидратация, интоксикация и малокръвие.


 

Лечение
Полипите на маточната шийка се отделят чрез полипектомия. При рецидивиращи полипи се налага кюретаж на лигавицата на цервикалния канал, който се извършва 4-5 дни след полиптомия. Полипите в матката се отстраняват чрез кюретаж. В зависимост от установеното нарушение на функциите на яйчниците задължително се провежда хормонално лечение. Прогнозата е благоприятна. Не се изисква болничен престой. 
 

 

Диагнозата за полипи на червата се поставя след рентгеново или ендоскопско изследване. При изследването може да се установи количеството и големината на полипите, както и по продължението на кой участък от червата се намират.
Терапията включва консервативно лечение (което в повечето случаи е с нисък ефект) и хирургично лечение, както и по-новия метод – ендоскопска полипектомия.
Ендоскопското отстраняване на полипите на червата предотвратява тяхното израждане в злокачествено образувание и се приема за профилактика на рака.
 

 

Съвременните виждания за лечението на полипите в носа и полипозата включват разпознаване на алергените, прекратяване или намаляване на контактите с тях. Предприема се специфична имунотерапия, прием на противоалергични препарати с различно действие и кортикостероиди от последно поколение. Подобна терапия позволя предотвратяването на образуването на нови полипи и намаляване на старите.