Полипите на дебелото черво са израстъци на лигавицата на дебелото черво и ректума. Повечето полипи не са ракови, но някои с течение на времето могат да се превърнат в карцином.

 

Ракът на дебелото черво и ректума, наричан още колоректален карцином, най-често започва като полип. Той е втората водеща причина за смъртност от злокачествени заболявания.


 

Полипите на дебелото черво са по-често срещани сред възрастните хора и по-специално сред мъжкия пол.

 

Въпреки, че образуванията могат да се срещнат при всеки единq има някои фактори, които увеличават риска. Такива са:

  • Възраст над 50 години;
  • Фамилна анамнеза за полип или колоректален карцином;
  • Възпалително заболяване на червата като улцерозен колит или болест на Крон;
  • Затлъстяване;
  • Тютюнопушене

Повечето хора с полипи на дебелото черво всъщност нямат симптоми. Но в редки случаи пациентите могат да съобщят за:

  • Кървене от ректума. Пациентите могат да забележат кръв по бельото или върху тоалетната хартия;
  • Кръв в изпражненията. Тя може да бъде ясна или тъмна, при което изпражненията са катранено черни;
  • Умора. Кървенето от полипи на дебелото черво може да доведе до анемия и липса на желязо.

Диагнозата полип на дебелото черво се поставя с помощта на определени тестове или процедури, като колоноскопия или образно изследване.

 

Колоноскопията е изследване, използвано за откриване на промени или аномалии в дебелото черво и ректума. По време на процедурата в ректума се вкарва дълга, гъвкава тръба (колоноскоп). Малка видеокамера на върха на тръбата позволява на лекаря да огледа вътрешността на дебелото черво.

 

Лекарите лекуват полипи като ги отстраняват.

 

Много често полипите се откриват случайно и могат да бъдат премахнати още по време на изследването. Което е благоприятно за пациента, тъй като намалява риска от развитие на злокачествено заболяване в тази област.

 

След като бъде премахнат, полипът се изследва под микроскоп за наличие на ракови клетки.

 

При откриване на полип на дебелото черво много от пациентите са съветвани поне веднъж годишно да се изследват посредством колоноскопия, тъй като рисковете за поява на нови образувания нарастват.

 

Изследователите не са открили сигурен начин за предотвратяване на полипи на дебелото черво. Може обаче да бъдат предприети някои стъпки, които намаляват риска.

 

Храненето, диетата и промените в начина на живот като прием на по-малко червено месо и повече плодове и зеленчуци може да намали рисковете за развитие на полипи.

 

Положителен ефект оказва и редовната физическа активност, спиране на тютюнопушенето, избягване приема на алкохол и поддържане на оптимално тегло.