Образуването на газове или още метеоризъм е често срещан дискомфорт. Тази тенденция се покачва с всяка година, тъй като ежедневието ни е свързано с голямо количество стрес, неправилно хранене, прием на различни медикаменти и др. Прекомерното образуване на газове в червата понякога може да е симптом на по-сериозни заболявания. Подуването на корема пречи на нормалния ритъм на живот, води до отделяне на газове с неприятна миризма, нарушено храносмилане, загуба на апетит, може да създаде конфузни ситуации, да предизвика болка и нужда от често ходене до тоалетната.

 

Причините за образуване на газове са различни. Повишеното количество газове в стомашно-чревния тракт може да се дължи на екзогенни такива, т.е. погълнати по време на хранене, при прием на газирани напитки, тютюнопушене, смучене на бонбони, дъвчене на дъвка и др.


 

Ендогенните газове са продукт от фунционирането на гастро-интестиналния тракт. Много хора не си дават сметка, че стресът може да е една от главните причини за подуване на корема, запек или диария. По време на стресови ситуации може да се засили чревната перисталтика, а с това и образуването на газове.

 

От съществено значение е съставът на чревната микрофлора и количественото съотношение на „полезните” и „вредните” бактерии. В дебелото черво се развиват микроорганизми, които са полезни за човешкия организъм. Те се хранят в несмлени хранителни остатъци и произвеждат витамини като К и В12. Съществуват и т.нар. условно патогенни видове, които при един здрав организъм не създават проблеми, но когато имунитетът е компроментиран, те се развиват бурно и предизвикват заболяване.

 

Всеизвестно е, че антибиотиците убиват чревната микрофлора, затова е хубаво успоредно с тях да се приема и пробиотик. При един рефлукс на съдържимо от дебелото към тънкото черво, голяма част от населяващите предимно дебелото черво микроорганизми попадат в тънкото. Ако макроорганизмът е здрав, това не би било проблем, но все пак се появява подуване, стомашен дискомфорт, а може и лека болка.

 

Забързаното ежедневие на повечето хора не позволява спазването на нормален хранителен режим. Повечето от нас гладуват цял ден, поради липсата на време за хранене и вечер, когато се приберат, се наяждат като за цял ден. В един момент освен, че пренатоварват храносмилателния си тракт с голямо количество храна, но и често се смесват прекалено много видове храна. Всичко това води до прекомерно образуване на газове, подуване, тежест, отделяне на повече газове, много често и до запек.

 

Разбира се, не може да не се споменат и непоносимостта към глутен (цьолиакия), непоносимост към лактоза (или млечната захар). Отстраняването на тези съставки от менюто, води до подобряване на състоянието и лечение на симптомите.

 

NEWS_MORE_BOX

Суровите плодове и зеленчуци са много полезни за организма заради витамините и микроелементите, които ни доставят. За жалост обаче често затрудняват работата на храносмилателния ни тракт. Плодовете и зеленчуците са груби целулозни храни, които се разграждат от микроорганизмите в дебелото черво и при този процес се образуват голямо оличество газове.

 

Метеоризъм може да се появи и в предменструалния синдром при жените, при употребата на лекарства, които намаляват количеството на храносмлателните ензими.

 

Как може да се справим с този проблем?

Има много медикаменти, които спомагат за отстраняване на газовете. Те се приемат според причината за метеоризма.

 

Друг метод за справяне е промяна в културата на хранене - приемане на храна често и по малко, избягване на трудносмилаеми храни като боб, леща, зеле, ряпа, избягване на мазни храни, бавно хранене и добро сдъвкване на хапките, да не се смесват прекалено различни видове храна, да се пие достатъчно количество вода.