Бейкеровата киста представлява мекотъканна тумороподобна формация, разположена в задната вътрешна част на задколянното пространство или задколянната ямка. По структура е изградена от тънка съединителнотъканна мембрана изпълнена със синовиална или синовиално-подобна течност.


От значение е разграничаването ѝ от туморни процеси, тромботични венозни проблеми, както и хематоми или кръвонасядания, които не са рядкост в тази област.


Обикновено пациентът с Бейкерова киста се оплаква от дискомфорт, слабо изразени по интензитет болки, чувство за пълнота зад коляното, ограничено сгъване в коляното.


 

Характерно за Бейкеровата киста е вариаболността в размера. За кратки срокове тя може да варира в размера си значително. Един но не задължителен белег е изчезването на кистата при сгъване в коляното - получава се феномен на изстискването.


Този вид киста има т. нар. бимодална епидемиология, с два пика - при децата и при възрастните. В детска възраст се среща рядко и се открива случайно. В тази възраст, обикновено появата на кистата не се предшества от травма, докато при възрастните почти винаги появата на кистата е свързано с вътреставна лезия, като най-често срещаната такава е засягане на медиалния менискус на коляното.


Освен първична, среща се и вторична Бейкерова киста, следствие на друго заболяване – тя е и значително по-често се срещана. Свързана е със заболявания на колянната става като ревматоиден артрит, псориатичен, остеоартрит, увреди на менискуса, хрушялни увреди. В резултат на това се получава свръхпродукция на синовиална течност в ставата, което води до повишено налягане в ставата.


За разлика от леко изразените по интензитет симптоми при Бейкеровата киста, при разкъсването ѝ клиничната картина е сходна с тази на тромбофлебит, което е спешно състояние и налага търсене на консултация в спешен порядък. Поради тази причина е важно веднага да се определи причината за болката и отока в областта на задноколянната ямка и като цяло появила се в горната част на прасеца. Течността от разкъсаната киста постепенно се резорбира от тъканите, но често могат да се наблюдават и рецидиви.


Най-честите усложнения, освен разкъсването, са възпалението, поради което също може да се наложи отграничаване от тромбофлебит.


При възпалените киста също имаме болка, която настъпва по-плавно и не с толкова рязко обостряне, което е отличителен симптом от наличието на тромбофлебит. При по-изразено абсцедиране е възможно да са налице и системни прояви като висока телесна температура, втрисане и общо неразположение.


За диагностика, освен някои функционални тестове – пример за какъвто е свиване на коляното под 45°, в която позиция кистата намалява, важни са обективните изследвания като ултразвуково (ехографско), както и скенер или ЯМР по преценка на специалиста. С образни изследвания формацията се отграничава ясно от туморни формации, например или наличие на тромбофлебит.


Консервативното лечение е особено ефективно, когато се отстрани първопричината за формирането на Бейкерова киста. Но това налага и последващ добър контрол – както е при наличието на подагра, когато се налага постоянно придържане към терапията.


Ако нехирургичните методи не дават достатъчно добър ефект, то може да се наложи пълно отстраняване на кистата. Но често пациентите изчакват известно време и ако кистата създава постоянен дискомфорт и често се обостря, се насочват към оперативна намеса.


Лечението на съпътстващите увреди е артроскопско, като в повечето случаи след премахване на увредата на мениска, Бейкеровата киста редуцира самостоятелно своя обем. В редките случаи, в които кистата продължи да причинява дискомфорт, дори и след редуциране на факторите, които водят до проявата ѝ, препоръките са за нейната резекция.


След оперативна намеса има няколко основни насоки, които е важно да се спазват за бързо възстановяване - избягване на натоварващи дейности, елевация на оперирания крайник няколко дни след операцията, за да се намалят отока и болката.

Не на последно място препоръчва се и профилактичен курс с антибиотик за редуциране на възможността от инфектиране на оперативния разрез, дори и при артроскопска намеса.


Референции:
1. Baker`s cyst - Symptoms and causes, Mayo Clinic;
2. Baker's Cyst (Popliteal Cyst), American Academy of Orthopaedic Surgeons.