Основната функция на клепачите е защитна. Те предпазват очите от изсушаване, като чрез мигателния рефлекс разпределят сълзите равномерно по цялата предна очна повърхност и я предпазват от изсъхване. Същевременно предотвратяват попадането на чужди тела в очите, както и от директното увреждащо действие на светлината върху ретината.


Отокът или подуването на клепачите е симптом, който може да засегне едното или едновременно и двете очи (уни- или билатерален). Може да протича напълно асимптоматично или да се придружава от разнообразни оплаквания – зачервяване, сърбеж, парене, дразнене, сълзотечене, чувство за чуждо тяло и други.


Причините за подуване на клепачите могат да варират в широки граници – от очна инфекция до травма в областта на окото и алергия. В по-редки случаи отокът може да бъде признак и от по-сериозни системни заболявания - Базедова болест.Най-честата причина за оток на клепачите са различни инфекциозни причинители - вируси, бактерии, включително и някои паразити. В зависимост от засегнатата структура налице може да бъде хордеолум или по-известен като ечемик; дакриоцистит-възпаление на слъзната торбичка; конюнктивит, блефарит и други. По съседство инфекция на синусите може да премине и към окото и съответно да доведе до подуване на клепачите.


Най-честата причина за ечемик е стафилококова инфекция. Причината е възпаление на мастните и/или потните жлези на клепача. Налице е оточност, зачервяване, може да има още сълзене, включително и светлобоязън, сърбеж, замъглено зрение, дискомфорт при мигане. Възможно е да се образуват още корички от засъхнал секрет по ръба на засегнатия клепач.


За запушването на мастните и потните жлези значение има недобре почистеният очен грим, макиаж с изтекъл срок на годност, както и някои заболявания – например диабет. Значение има още незадоволителната лична хигиена, поставяне и сваляне на контактни лещи с неизмити ръце и други.


При появата на ечемик е от изключително значение засегнатото око да не се търка или да се правят опити за пукането му или изстискване на гнойната колекция. В противен случай се повишава рискът от разнасяне на инфекцията и влошаване на състоянието.


Често използваният израз „подпухнали очи“ не е еднозначен с подуване на клепачите. Основната причина за проявата е задържането на вода, както и липсата на достатъчно сън или общата преумора. Подпухналост е налице още след продължителен плач, поради усиленото кръвоснабдяване на зоната – хиперемията или увеличеният приток на кръв в областта на очите води до лек оток. От значение е, че в този случай няма болка, сърбеж или дразнене в очите, за разлика от подуването на клепачи, следствие на инфекция.


Някои заболявания на бъбреците (бъбречна недостатъчност, нефротичен синдром, гломерулонефрит или пиелонефрит) също могат да доведат до оток в областта на очите. Обикновено симптомите са изразени сутрин и постепенно след ставане този оток изчезва. Често не е единично проявен симптом, налице е оток в областта на глезените и в кръста. Характерно е, че отокът в областта на очите при тези заболявания е блед, без зачервяване.


Не за подценяване, макар и значително рядко причина за подутина в областта на клепачите са някои новообразувания – пример са плоскоклетъчният и базалноклетъчният карцином. Характерно е, че подуването се увеличава постепенно, почти незабележимо, с нарастване на туморната маса.


В диференциалната диагноза на подути клепачи влизат и алергиите, при които най-характерен е сърбежът и дразненето, но значително по-умерена е болката. Честа причина при децата за подуване на клепача е именно алергичната реакция.


Други по-редки причини са изгаряне в областта на окото, операции, някои сърдечносъдови заболявания, нарушен оток на лимфа, както и някои ендокринни заболявания – например Базедова болест. Значение има още злоупотребата с алкохол, преумората, както и прекомерната консумация на солени храни.