Намаляване на консумацията на натрий с 3 милиграма на ден при тинейджърите би могло да подобри здравословното им състояние като възрастни. Така рискът от хипертензия се редуцира с 30-43%, изчисляват експерти.


Хипертензията или високото кръвно налягане е често срещано патологично състояние, чиито симптоми могат да не се появат с години, но в последствие носят сериозен риск за здравето и живота. Вследствие на хипертензия са възможни сърдечни атаки и удар.


При ограничаване на консумацията на сол с три грама на ден при тинейджърите, при навършването им на 50-годишна възраст, рискът от коронарна сърдечно болест се редуцира със 7 до 12%. С 8-14% намалява рискът от инфаркт и с 5-8% от инсулт, според предоставените данни от научната сесия по време на срещата на Американската сърдечна асоциация. Асоциацията препоръчва намаляване приема на натрий до 1,5 милиграма на ден. В момента младите хора консумират по 3,8 милиграма натрий на ден – повече от която и да е друга възрастова група.


Преработената храна обикновено съдържа големи количества натрий. Един от най-проблемните продукти в това отношение е пицата, според данните на Националния център за здравни статистики в САЩ.


Друга полза от намаляването на солта в детска възраст е промяна на вкусовите усещания, като създаване на навик за консумация на по-малко солени храни. По-голямото количество сол, което приемаме идва не от солницата, а от храните, в които тя вече е добавена, категорични са експертите.