Коронавирус е инфекциозна болест, която се предизвиква от SARS-CoV-2 вирус. Хората, поразени от вируса, може да изпитат симптоми на леки до средно тежки увреди по горните или долни дихателни пътища. Пациентите, страдащи от инфекция с варианта Омикрон на коранавируса, обикновено се възстановяват до няколко дни без някакво по-специално лечение.

 

Рисковите групи са възрастни хора, имунокомпрометирани пациенти и хора със значителна история на заболяванията си. От особено висок риск са всички хора със сърдечносъдови заболявания, диабет, хронични болести на белия дроб, като ХОББ, астма и други, както и с ракови процеси. 


Трансмисията на вируса е изключително висока и броят на заболелите непрекъснато нараства. Основните методи за трансмисия са по въздушно-капков път. Отделят се капкови частици от горните ни дихателни пътища при кихане, кашляне, говорене, пеене и дори и при по-дълбоко вдишване и издишване. 

 

Основните симптоми при заболели от COVID-19 са висока температура (треска), нова и продължителна кашлица, както и загуба или промяна във възприемчивостта на вкусове и миризми.

 

При инфекция с Омикрон се срещат още - главоболие, умора, световъртеж, диария, течащ нос, силно болезнено гърло и пристъпи на спастична кашлица. 

 

Данните от международни здравни организации показват, че заболяването с Омикрон протича с по-лека тежест спрямо предишни варианти на коронавируса. Броят на заболели хора в световен мащаб, изискващи хоспитализиране, е значително по-малък. 


Най-често страдат млади хора между 20- и 29-годишна възраст.

 

Изследвания 

Методи за диагностика на COVID-19 – физикален преглед, кръвни изследвания, образна диагностика и други.

 

Терапевтичните схеми са различни и изискват внимателна преценка, базират се на клинична картина и находка от физикални, лабораторни и образни изследвания. Базовите начини за превенция, както и лечение на заболяването, са прием на витамини и течности, здравословно хранене, почивка и използване на аналгетици за овладяване симптоми на артралгия и миалгия. 

 

Мерките за превенция са физическа дистанция поне 1,5-2 метра между събеседници, използване на лицева маска, редовни бързи антигенни тестове, отлична хигиена и ваксинация. 

 

Повече информация по темата и ползата от ваксините можете да научите от видеото на рубриката „Online Medicine с д-р Цанко Стефанов“.