Изненадвате се на поставената диагноза остеоартрит. Лекарят е категоричен, че зад незначителните ви оплаквания от скованост, се крие това заболяване.

За съжаление, остеоартритът е едно от най-разпространените заболявания, което показва, колко безмилостно е времето. Спада към дегенеративните заболявания, тоест към тези, които се развиват и появяват с остаряването. Остеоартритът или артрозата засяга ставите. Развива се заради износване на ставния хрущял. Отнема от качеството на живот, като го прави подмолно – бавно и постепенно.

Как да разпознаем признаците на артрозата преди да е станало прекалено късно и можем да направим всичко възможно, ако не да спрем процеса, то поне да го забавим максимално и предотвратим усложненията?

Първото правило е да не игнорираме оплакванията от страна на ставите, дори и да ни се струват незначителни и обичайни. Дискомфортът или болката в ставите заради остеоратрит не са постоянни, те се появяват и изчезват, което и способства да не отдадем нужното внимание на оплакването. "Безобидното" схващане на ставите, всъщност е един от първите признаци за начало на дегенеративния процес. Следват неприятните усещания, я, в ставите на пръстите, я, на коленете, в кръста или врата при смяна на времето или... В тези случаи ставите изглеждат подути, съответните части на тялото са по-топли от обичайното за нас...

Ако болката е по-продължителна и осезаема обикновено за елиминирато й помага дори еднократният прием на отпусканите без рецепта в аптеките нестероидни противовъзпалителни средства. Само че, самолечението, както винаги, може само да ни изиграе лоша шега, особено, когато се посяга към парацетамола или аспирина постоянно, без да е проведена консултация с лекар. Това само отлага във времето поставянето на диагноза и предприемането на адекватни мерки срещу болката.

Артрозата може да се познае по сковаността и болката в ставите след по-продължителен период на обездвижване. Обикновено е налична сутрин след ставане, като продължава не повече от половин час. Почти всеки път след почивка и покой на тялото се появява типична скованост, която отминава бързо с раздвижването.

Неприятните усещания обаче не изчезват напълно с напредване на деня. Напротив, чувства се постоянно нарастващо напрежение в ставите, което може и да не осъзнаваме, но ни „стоварва“ безжалостно към края на работния ден.

Артрозата е „очевидно“ заболяване. Много вероятно е околните да забележат промяна в стойката и начина на движение. Заемат се неправилни пози, нетипични за дадената личност, забелязват се проблеми с координацията, нарушена е походката.

Започнем ли да пазим, като намаляваме движението на засегния крайник или част от тялото, показва, че повече не бива да отлагаме консултацията със специалист. С обездвижването само влошаваме още повече състоянието си. Мускулите, които поддържат въпросната става / стави, отслабват, а това води до усилване и зачестяване на болката, най-малкото.

Артрозата засяга колената, тазо-бедрените стави, ставите на пръстите, прешлените при врата и кръста просто заради остаряването. Проявява се и при китките, лактите, раменните стави и глезените, но най-вече поради травма в миналото и претоварването им.

Болката в слабините, от вътрешната страна на бедрата и седалището, която се придружава с накуцване, може да е признак за артроза на тазо-бедрената става.

Гонартрозата или артрозата на коляното може да се разпознае по силната болката при движение, сякаш точно под капачето. Понякога ставата, сякаш отказва да се свива или се появява изведнъж при ставане, слизане или качване по стълби.

NEWS_MORE_BOX


Когато дегенеративният процес засяга ставите на пръстите, те се подуват, сякаш се разрастват, болят и са топли. Става затруднено изпълнението на дейности с ръце – например, поставянето на щипките при простиране, писане с помощта на клавиатура, шиене и др. Невъзможно е да се изпълняват прецизни движения, в този смисъл заболяването може да засегне упражняване на определени професии, например часовникари, златари и др.

Изпъкналият кокал при палеца на крака също е показател за артроза. Процесът може да бъде провокиран и се изяви много по-рано, заради носенето на обувки на високи токове или по-малък номер, тесни модели.

Артрозата на гръбначния стълб обикновено се среща при износване на междупрешления хрущялен диск. Появяват се шипове. Оплакванията от страна на кръста са най-чести. Болката в този отдел, както и във врата, е най-осезаема, тъпа и постоянна. При притискане на локални нерви може да се появи и ирадиираща болка, която да слиза надолу по крака, ръката, рамото, гърба и да засегне движението.

При някои артрозата се появява по-рано. Затова влияние оказват някои фактори като генетична предразположеност, травма, натоварване на ставите, сила на мускулите и наличие на наднормено тегло.