Каква е клинична картина при пневмосклероза?


Клиничните симптоми и прояви на пневмосклерозата са нехарактерни. Процесът е продължителен. Основните симптоми са кашлицата и прогресивно засилващият се задух. Кашлицата е суха, с оскъдна жилава експекторация (отделяне на храчки). По-късно в периодите на тласъци се появяват слузно-гнойни храчки. При най-малки физически усилия задухът и цианозата (посиняването на кожата и лигавиците) по устните и лицето се засилват. Пулсът и дишането са учестени. Често има стягане и тъпи болки в гръдния кош.


Какви са методите на изследване на пневмосклерозата?Физикално изследване - при оглед се установява изоставане на засегнатата гръдна половина при дишане. Междуребрията са стеснени. Перкуторният тон е притъпен или притъпено-тимпаничен (чрез леко почукване по повърхността на тялото се добива представа за състоянието на подлежащия орган). Респираторната подвижност е силно намалена, а долните белодробни граници са повдигнати. Дишането най-често е изострено, грубо, а издишването удължено. То може да бъде и отслабено при напреднал процес. Чуват се различни по големина влажни хрипове (дължащи се на преминаването на въздушната струя през течен секрет в бронхите и трахеята) и разпръснати сухи хрипове.
Сърдечната дейност е учестена, сърцето е придръпнато към болната страна.


Функционалното изследване на дишането показва отначало рестриктивен (намалява се максималният белодробен обем, който може да бъде вентилиран), а по-късно рестриктивен-обструктивен (запушващ) вентилаторен синдром. Нарушена е алвеоло-капилярната дифузия (преминаването на кислород и въглероден диоксид през кръвно-газовата бариера). Получава се понижено съдържание на кислород в кръвта (хипоксемия), а по-късно и повишено съдържание на въглероден диоксид в кръвта (хиперкапния) с различно изразена респираторна ацидоза (повишена киселинност).


Лабораторни изследвания - при изследване на кръвта често хемоглобинът и еритроцитите са увеличени, може да има левкоцитоза (повишен брой левкоцити). Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) е повишена.

 

NEWS_MORE_BOX


Инструментални изследвания - рентгенологичната картина е различна. Възможен е усилен и деформиран в различна степен бронхиален рисунък, нееднородни петнисто-ивичести засенчвания, ретракция (придърпване) на засегнатата гръдна половина, адхезии (слепвания).


Какви може да са усложненията от пневмосклерозата?

 

 

  • Бронхопневмонии;
  • Бронхиектазии;
  • Абсцеси;
  • Сърдечносъдова недостатъчност;
  • Дихателна недостатъчност.


Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина, рентгеновото изследване и функционалното изследване на дишането.
Протичането е прогресивно, с фази на влошаване на заболяването (екзацербация) и клинични ремисии.
Прогнозата е неблагоприятна по отношение на трайното излекуване.