Първа част на материала

 

При млади пациенти в добро общо състояние пневмонията може да протече безсимптомно и да премине без никакви усложнения, но при хора в напреднала възраст, с хронични заболявания може да предизвика дихателна недостатъчност и дори да се окаже животозастрашаваща.


Най-честите симптоми като повишена температура, втрисане, мускулни болки не се проявяват при всички пневмонии. При някои атипични прояви на заболяването тази симптоматика не е налице, което допълнително затруднява поставянето на диагнозата.


За да се избегнат евентуални усложнения от ненавременно лекуване на заболяването, специалистите съветват да се прави консултация с лекар още при първите съмнения за пневмония.

 Диагнозата пневмония се поставя на основата на анамнеза, показваща наличието на симптоми, физическо състояние на пациента, както и микробиологични, кръвни тестове и образна диагностика.


При рентгенографско изследване се откриват възпалителни инфилтрати в белодробната тъкан.


След поставяне на диагнозата, трябва да започне адекватно лечение, за да се избегнат усложнения.


Задължително се вземат т.нар. „общи мерки” – почивка, подходящ хранителен режим, приемане на достатъчно количество течности, медикаменти за понижаване на температурата, за облекчаване на кашлицата и болката. Тези „общи мерки” се прилагат при всеки вид пневмония.

 


Когато пневмонията е инфекциозно индуцирана се провежда лечение с противомикробни средства. Чрез антибиотично лечение се потиска растежа и се унищожават микроорганизмите в белодробната тъкан.
 


Най-често лечението започва с широкоспектърните антибиотици, а при по-тежки случаи се използва комбинация от противомикробни средства.Сред най-честите усложнения са септичното пренасяне на патогените в други части на организма, възпаление на плеврата и другите съседни органи, токсична сърдечно-съдова, чернодробна и бъбречна недостатъчност.


Лекарите са категорични, че най-добрият начин за предпазване от пневмония е профилактиката, състояща се в укрепване на организма и имунната система.


Добро средство за профилактика е и сезонното ваксиниране срещу най-честите инфекциозни заболявания. Правилният хранителен режим, редовното физическо натоварване и избягването на стреса са важни за предпазване от редица заболявания в това число и пневмония.