Какво представлява плоскоклетъчният рак на кожата?

Плоскоклетъчният рак на кожата, известен също като сквамозноклетъчен карцином на кожата, е вид рак на кожата, който се развива при неконтролируемото делене на сквамозните клетки от слоевете на епидермиса.


Сквамозните клетки са тънките, плоски клетки, които изграждат епидермиса (най-външния слой на кожата). Други части на тялото, включително белите дробове, лигавицата и пикочните пътища, също имат слоеве сквамозни клетки, от които също може да се развие рак.


 

Плоскоклетъчният рак на кожата се причинява от промени в ДНК на тези клетки, които ги карат да се делят и множат неконтролируемо. Според проучванията плоскоклетъчният рак на кожата е втората най-често срещана форма на рак на кожата.


Хората, които имат плоскоклетъчен рак на кожата, често развиват люспести, червени петна, отворени рани или брадавици по кожата. Тези необичайни образувания могат да се развият навсякъде по тялото, но най-често се срещат в области, които получават най-голяма експозиция на ултравиолетово (UV) лъчение, било от слънчева светлина или от солариуми или лампи.


Състоянието обикновено не е животозастрашаващо, но може да стане опасно, ако не бъде лекувано. При неприлагане на подходящо и навременно лечение, образуванията могат да нараснат и да се разпространят в други части на тялото, причинявайки сериозни усложнения.


Какви са симптомите на плоскоклетъчен рак на кожата?

Плоскоклетъчният рак на кожата най-често се появява в области, изложени на UV лъчение, като лицето, ушите и ръцете, но може да се появи и в устата, в аналната област и върху гениталиите.


В ранните си стадии плоскоклетъчният рак на кожата често се представя като люспест, червеникав участък от кожата, който с напредването си може да се превърне в повдигната бучка, която продължава да расте. На мястото може също да се образува коричка или кървене. В устата този рак се развива като язва (раничка) в устата или бяло петно.


В някои случаи новообразуванието може да се развие при вече съществуваща лезия, бенка или родилен белег. Всички съществуващи лезии или рани, които не зараснат, също могат да показват плоскоклетъчен рак на кожата. Важна е незабавната консултация с дерматолог, ако бъдат забелязани някои от тези симптоми. Ранната диагностика и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на усложненията от състоянието.


Какви са причините за плоскоклетъчния рак на кожата?

Ракът на кожата се причинява от мутации, които се появяват в ДНК на кожните клетки. Тези промени карат анормалните клетки да се делят извън контрол. Когато тези мутации възникнат в сквамозните клетки, се развива плоскоклетъчен рак на кожата.


Ултравиолетовите лъчи (UV) са най-честата причина за ДНК мутациите, които водят до рак на кожата. Източници на UV лъчението са слънчевата светлина и солариумите.

 

Докато честото излагане на ултравиолетови лъчи значително увеличава риска от рак на кожата, плоскоклетъчния рак на кожата може да се развие и при хора, които не прекарват много време на слънце или в солариуми. Тези хора може да са генетично предразположени към този вид рак на кожата или да имат отслабена имунна система, което увеличава вероятността от развитие на рак.


Пациентите, които са били подложени на лъчетерапия, също могат да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на рак на кожата.


Какви са рисковите фактори за плоскоклетъчен рак на кожата?

Рисковите фактори за плоскоклетъчен рак на кожата включват:

  • Светла кожа;
  • Светла коса и сини, зелени или сиви очи;
  • Дългосрочно излагане на UV лъчение;
  • Живот в слънчеви региони или на голяма надморска височина;
  • Анамнеза (медицинска история) за множество тежки слънчеви изгаряния, особено ако са били в началото на живота;
  • Анамнеза за излагане на химикали, като арсен


Библиография:
American Academy of Dermatology. Skin cancer types: Squamous cell carcinoma overview
Skin Cancer Foundation (SCF). Squamous cell carcinoma overview
American Cancer Society. What are basal and squamous cell skin cancers?