Плоскоклетъчният карцином на кожата е злокачествено онкологично заболяване, произхождащо от епидермалните кератиноцити (клетки, изграждащи най-външния слой на кожата - епидермиса).
 

Колко често се среща?

Среща се от 20 до 200 души на 100000 жители. Най-често боледуват представителите на бялата раса и то тези със светла кожа, руса или рижа коса, сини очи и лунички. При мъжете се среща три пъти по-често в сравнение с жените. Наблюдава се при хора с  професии, свързани с пребиваване на открито (моряци, земеделци и др.) Боледуват предимно хора над 60-годишна възраст.
 


Каква е причината за този рак на кожата?

Най-важният фактор е ултравиолетовата радиация от естествени (слънчеви лъчи) и изкуствени (солариуми) източници. Други фактори са йонизиращата радиация, локална употреба на катрани, сифилис, проказа и др.
 

Каква е клиничната картина?

Най-честата локализация на карцинома е по кожата на откритите части на тялото (гръб на дланите и горната половина на лицето), а при мъжете - и долната устна и ушната мида. Появява се възловидно (брадавицовидно) образование, което сравнително бързо нараства и за няколко месеца достига големината на орех. Туморът има яркочервена, налобена, секретираща и покрита с крусти повърхност, наподобяваща цветно зеле. В други случаи карциномът бързо се разпада и се образува рана с плътни надигнати ръбове и кървяща дъно, което може да е болезнено.

Верукозният карцином представлява  високо диференциран  вариант на плоскоклетъчния карцином. Характеризира се с бавно развитие, локална инвазия и много рядко развитие на локални късни метастази, локализиращи се в областта на устната кухина, по половите органи и по ходилата.
 

Какво е развитието на плоскоклетъчния карцином?

Развива се много бързо. Тези карциноми, намиращи се по гърба на дланите са с много по-бавна еволюция и метастазират късно. Тези, които се намират по устните и гениталиите бързо метастазират и срастват с околните тъкани.
 

С какво може да се обърка плоскоклетъчния карцином?

Включва себорейна брадавица, улцерозна кожно-лигавична туберколоза, меланом, сифилис в трети стадий и др.
 

Какво е лечението?

Използват се различни методи, подбирани според възрастта на болния, локализацията, размерите и степента на хистологичната диференциация на тумора. Най-често се прилага оперативно лечение. Ексцизията и затварянето на оперативния дефект дава много добри терапевтични резултати. Това е и метод на избор при лечението на верукозния карцином.

NEWS_MORE_BOXДруг метод на лечение е лъчелечението. Важно е да се отбележи, че не всички форми са лъчечувствителни. Например верукозният карцином не е лъчечувствителен. По напредналите случаи могат да се лекуват с интерстициална кюритерапия, с ускорени електрони или чрез заигляне с радиокативни изотопи. Повърхностните лезии по откритите части могат да се третират с криотерапия (лечение  чрез замразяване),  кюретаж, фотодинамична терапия, химическа деструкция и др. При много напреднали карциноми, които не могат да се оперират се използват интерферони за лечението. Те са група сложни белтъчини, оказващи противовирусно, противомикробно и имуномодулиращо действие. Най-широко при лечението на кожни тумори се използва т.нар. интерферон-алфа. Когато са налице и метастази се използва полихимиотерапи.


Съвременно лечение включва и ретиноиди - група природни или синтетични аналози на витамин А. Те потискат туморния растеж и оказват имуномодулиращо действие. Ретиноидите се препоръчват като допълнително средство към обичайното лечение, както и за профилактика.  
 

Каква е профилактиката?

Най-добрата профилактика е избягване на силното жарко слънце през горещите месеци, особено в периода на ранния следобед. Препоръчително е да се използват качествени слънцезащитни средства, чиито фактор на слънце защита да бъде възможно по-висок особено за хората със светла кожа.