Какво представлява плевродинията?

Плевродинията представлява вирусна инфекция, която причинява грипоподобни симптоми, придружени от болка в гърдите или корема. Плевродинията се  нарича още болест на Борнхолм, епидемична плевродиния или епидемична миалгия.


Какви са симптомите на плевродинията?


Симптомите на плевродиния възникват няколко дни след експозиция на вируса и могат да се появят внезапно. Заболяването обикновено трае само няколко дни. Въпреки това, понякога оплакванията могат да продължат до три седмици или да се появяват и изчезват в продължение на няколко седмици, преди да отминат окончателно.


Основният симптом на плевродинията е силна болка (плевралгия) в гърдите или горната част на корема. Тази болка често се появява само от едната страната на тялото. Тя може да бъде временна, да се появява по време на пристъпи, които могат да продължат между 15 и 30 минути.


Болката, свързана с плевродиния, може да бъде остра или пронизваща и може да се влоши при дълбоко вдишване, кашляне или движение. В някои случаи болката може да затрудни дишането. Засегнатата област също може бъде чувствителна.

 

Други симптоми на плевродиния могат да включват:

 • Висока температура;
 • Кашлица;
 • Главоболие;
 • Възпалено гърло;
 • Мускулни болки

Кога е необходимо да бъде потърсен лекар?

Необходимо е да бъде потърсена незабавна медицинска помощ при внезапна или силна болка в гърдите. Симптомите на плевродиния са подобни на тези при други заболявания на сърцето, като перикардит, и е важно да бъде изяснена правилната диагноза, за да може да бъде получено необходимото лечение. Тъй като плевродинията може да причини потенциално сериозно заболяване при новородени бебета, е важна консултацията с лекар.


Кои вируси причиняват плевродиния?

Плевродинията може да бъде причинена от няколко различни вида вируси, включително:

Смята се, че тези вируси причиняват възпаление на мускулите в гърдите и горната част на корема, което води до болката, характерна за плевродинията.


Вирусите, които причиняват плевродиния, са част от рода на ентеровирусите, който включва много разнообразна група вируси. Някои примери за други заболявания, които също са причинени от ентеровируси, включват полиомиелит и болестта ръка-крак-уста.


Тези вируси са много заразни, което означава, че те могат лесно да се разпространяват от човек на човек. Възможно е човек да се зарази по следните начини:

 • Докосване на замърсен предмет например чаша за пиене или споделена детска играчка и след това докосване на носа, устата или лицето;
 • Консумиране на храни или напитки, които са замърсени;
 • Вдишване на въздушни капчици, които се освобождават в пространството, когато заразен човек кашля или киха (по-рядко)

Тъй като вирусът се разпространява лесно от човек на човек, огнища често могат да възникнат на места, където има много хора, като училища и детски заведения.


Как се поставя диагнозата за плевродиния?

Лекар може да диагностицира плевродиния въз основа на симптомите на пациента, особено ако в същия момент има огнище в района. Тъй като основният симптом на плевродинията е болка в гърдите, може да се наложи допълнително изследване, за да бъдат изключени други потенциални причини като заболявания на сърцето или белите дробове.


Поставянето на окончателна диагноза за плевродиния е важно при съмнения за случаи при бебета или бременни жени. Налични са методи за идентифициране на вирусите, които причиняват плевродиния. Те могат да включват методи за култивиране или кръвни тестове за откриване на антитела към вируса.


Какво е лечението на плевродиния?

Тъй като плевродинията се причинява от вирусна инфекция, тя не може да бъде лекувана с лекарства като антибиотици. Вместо това лечението е фокусирано върху облекчаване на симптомите.


При наличие на плевродиния, може да бъдат използвани лекарства без рецепта като ацетаминофен или ибупрофен, за облекчаване на болката. Не бива да бъде забравяно, че никога не трябва да бъде даван аспирин на деца, тъй като това може да причини тежко състояние, наречено синдром на Рей (Reye syndrome).


Новородените бебета са изложени на риск от развитие на тежко заболяване поради плевродиния. Ако бъде заподозряно, че бебе е било изложено на патогена, се препоръчва терапия с имуноглобулин.


Каква е прогнозата при плевродиния?

Повечето здрави лица се възстановяват от плевродиния без никакви усложнения. Обикновено болестта продължава няколко дни. В някои случаи може да продължи няколко седмици преди пълното излекуване.


Плевродинията може да предизвика тежко заболяване при новородени бебета и при бременност в по-късните етапи, затова винаги трябва да бъде търсена медицинска помощ при съмнения за експозиция на патогена. Въпреки че усложненията от плевродиния са редки, те могат да включват:

 • Укорен сърдечен ритъм (тахикардия);
 • Възпаление на торбичката около сърцето (перикардит) или в сърдечния мускул (миокардит);
 • Възпаление на мозъчната обвивка (менингит);
 • Възпаление на черния дроб (хепатит);
 • Възпаление на тестисите (орхит)

Понастоящем няма налична ваксина за вирусите, които причиняват плевродиния. Може да бъде предотвратено заразяване чрез избягване на споделянето на лични вещи, като и чрез спазване на добра хигиена.


Библиография:
National Health Service (NHS). Bornholm disease
European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). Factsheet about enteroviruses
Healthline. What Is Pleurodynia?