Учени от Мичиганския университет са намерили алтернативен начин за ваксинация, който е абсолютно безболезнен и не налага използването на игли.


Благодарение на специално разработени пластири, изработени по нови технологии и използващи наночастици, ще се избегне така неприятното и стресиращо, особено за децата, убождане с игла.


Учените напомнят, че един от най големите страхове, дори на хората в зряла възраст, е поставянето на инжекция. Фобията от лекари и медицински процедури е една от честите причини пациентите да не желаят да се имунизират.


Резултатите от проучванията и опитните изследвания на новите ваксини били публикувани в априлския брой на немското списание Angewandte Chemie.


При новите ваксини, активното вещество на ваксината е поставено от вътрешната страна на пластир, който се залепя за кожата на човек. Благодарение на специални белтъчни молекули, активното вещество лесно преминава през клетъчните мембрани на кожата и попада в организма. След известно време, необходимо за абсорбиране на на активното вещество, пластира просто се отлепя ат кожата и се изхвърля.


Според авторите на новият метод, в бъдеще ваксинацията ще може да се извършва лесно и безболезнено, без дори да се посещава кабинета на лекаря.


Разработването и усъвършенстването на новите ваксини ще, помогне при ваксинирането и профилактиката на хората в развиващите се страни, където достъпа до лекар или специализирана медицинска помощ е затруднен.