Как се диагностицира плантарният фасциит?

Диагнозата се поставя посредством физикален преглед, за да се провери чувствителността на стъпалото и точното местоположение на болката и да се установи дали те не са в резултат от различен проблем с крака. Също така може да има леко зачервяване или подуване.


Може да е необходимо рентгеново изследване или магнитен-резонанс, за да се провери дали нещо друго не причинява болката в петата, като например фрактура на костите.


Какви са възможностите за лечение на плантарен фасциит?

Справянето с възпалението на плантарната фасция е важна част от лечението.
Като домашно лечение се препоръчва прилагане на лед за 15-20 минути, три или четири пъти на ден, за да се намали подуването. Физическото натоварване трябва да бъде намалено. Препоръчва се използването на ортопедични стелки и носенето на подходящи обувки.

 

Препоръчително е изпълнението на упражнения за разтягане, предписани от кинезитерапевт, които също може да помогнат за облекчаване на болката.


Нестероидните противовъзпалителни лекарства, често повлияват добре при възпалението в сухожилието. 


Ако противовъзпалителните лекарства не облекчат болката, прилагането на кортикостероиди и физиотерапията могат да помогнат.


Хирургичното лечение се прилага само в тежки случаи, при които болката е силна. Хирургът може частично да отстрани плантарната фасция, но това може и частично да увреди функцията на свода на стъпалото.


Нощните шини са друг метод за лечение, който може да помогне за разтягането на сухожилието през нощта, което предотвратява сутрешната болка и скованост.


Какви са усложненията, свързани с плантарния фасциит?

Усложненията на плантарния фасциит могат да бъдат свързани с развитието на хронична болка в петата, ако състоянието бъде пренебрегнато. Това може да промени начина на ходене и да предизвика нарушения в долните крайници.


Инжектирането на кортикостероиди и някои други методи на лечение могат да отслабят плантарната фасция и да причинят разкъсване на връзката.


Оперативното лечение носи риск от кървене, инфекция и нежелани реакции към анестезията.