Първа част на материала

 

Друга голяма група травми, причинени от неправилно боравене с пиротехнически средства, са тези на очите.
 

Фойерверките могат да причинят изгарянията на клепачите и повърхностните слоеве на очната ябълка, както и попадане на различни чужди тела в клепачната кожа, конюктивата или очната повърхност. Най-често засегнати са деца и млади хора, които посягат към пиротехническите средства.


В зависимост от вида и тежестта на очната травма в окото настъпват различни промени в структурите в самата очна ябълка. Това може да доведе до по-късни последици, свързани с повишено или понижено очно налягане.


 


Най-тежките травми са отворените травми, при които чуждото тяло прониква и разкъсва очната ябълка. Когато травмата е съпроводена с проникване на чуждо тяло в окото, в никакъв случай не трябва да се прави опит то да се отстрани.Често срещани са и контузионните травми, причинени от взрива и ударната вълна.


При неправилно боравене с пиротехнически средства и взривни вещества, се наблюдават изгаряния на клепачите и на очите.


Изгарянето на окото може да бъде химично или физично.


Ако в окото попадне някакво вещество от състава на фойерверките, се причинява химично изгаряне. В такъв случай окото може да се облее обилно с вода, която да отмие попадналото вещество. Не трябва да се прави нищо повече, а веднага трябва да се потърси лекар.Специалистът е този, който най-добре ще прецени какъв е изгарящият агент и ще направи промивка на окото и неутрализация на химичното вещество, попаднало в него.


В зависимост от тежестта на изгарянето, общото състояние и възрастта на пациента се назначава индивидуално и специфично лечение.


Независимо от вида на травмата, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ и в никакъв случай да не се предприема самолечение. Самолечението може да увреди допълнително окото, може да влоши състоянието и да доведе до дефинитивна загуба на зрението.


Травмираното око не трябва да бъде третирано, претискано или пипано по никакъв начин, не само от пострадалия и хората около него, но дори и от лекар, който не е офталмолог.


Най-често пострадалият и хората около него не могат да преценят какъв е типът на нараняването. В случай, че има ясни индикации за пробивна травма, съпроводена с изтичане на течност, окото не трябва да се промива и да се пипа.


Това може да доведе до допълнителни усложнения, до вторично инфектиране и попадане на чужди тела. Пипането и третирането обогатява патогенната флора и прави инфекциите по-трудни за лечение.
 


От най-голяма важност за предпазване от травми на окото и клепачите е профилактиката.


Самият човек трябва да има чувство за самосъхранение, да не използва пиротехнически средства, или ако все пак е решил да се забавлява по този начин, да вземе необходимите мерки за безопасност. Много често, инцидентите стават, не защото изделието е дефектно, а защото хората не четат и не спазват инструкциите за безопасност.


Родителите трябва да бъдат изключително бдителни, да не оставят децата си без надзор при боравенето с пиротехнически изделия. Ако децата са в тинейджърска възраст, трябва да бъдат инструктирани за правилното и безопасно ползване на фойерверките.