Пиротехниката съпътства празничното веселие от векове насам. Подобие на фойерверките са били използвани за първи път още през 12 век, когато китайците са палели пълни с барут бамбукови пръчки.
Днес разнообразието от пиротехнически средства е огромно –  различни по размер и пъстрота фойерверки, ракети и пиратки.


Освен много красиви и зрелищни, фойерверките могат да бъдат и опасни. Когато с тях не се борави правилно и не се спазват инструкциите за безопасност, рискът от травми и разкъсвания на крайниците е огромен. Не по-малък е и рискът от увреждания на очите и клепачите. Всяка година в спешните центрове в цялата страна постъпват десетки пострадали с различна степен на наранявания – от по-леки травми и изгаряния, до степен на тежки увреди на ръцете и очите и осакатяващи травми.Изгаряния
Изгарянията са най-честите травми при неправилно боравене с пиротехнически устройства.
Най-често те са сравнително леки – първа или втора степен. Кожата е леко зачервена, болезнена, оточна и избледняваща при натиск, но се възстановява напълно и не остава абсолютно никакви белези.


При по-тежко изгаряне епидермисът се отделя от подлежащата дерма и се образуват мехури, изпълнени с бистро течно съдържимо.
По-сериозното термично въздействие може да доведе и до кръвоизливи по дермата, а понякога и до некроза на тъканта. При тези изгаряния не се засягат космените фоликули, потните и мастните жлези.


Най-тежкото изгаряне е, когато освен кожата, бъде засегната и подлежащата тъкан: подкожието, фасциите, мускулите, сухожилията, дори костите. Засегнатата област е „овъглена”, появяват се кръвоизливи и тромбозирали (запушени от съсирена кръв) кръвоносни съдове. Опасността от некрози е голяма.

 

При този тип изгаряния съществува повищен риск от вторична бактериална инфекция, която допълнително усложнява състоянието и може да застраши живота. Този тип изгаряне налага спешна хирургична намеса, а раните от изгарянията са дълбоки и често оставят тежки белези (цикатрикси) за цял живот.Разкъсвания и контузи

Други чести травми, свързани с неправилното боравене с пиротехническите средства, са разкъсванията и контузните травми, най-често в областта на ръцете.


В зависимост от кинетичната енергия, която взривното вещество придава на тъканите, разкъсването може да е на ниво кожа - подкожие, но може и да е много по-дълбоко и да обхване муксулите и сухожилията.


Разкъсванията и контузиите, освен нарушената цялост на тъканите, водят и до загуба на тяхната жизненост. Съществува и риск от развитие на вторични инфекции. В зависимост от тежестта на травмата може да се загуби по-голямо или по-малко количество кръв.


 

Взривът при боравене с пиротехника може да доведе до частично или дори пълно ампутиране на пръсти или част от ръката.


Болката е силна, в зависимост от нивото на ампутацията, може да има по-силно или по-слабо кървене, при по-голяма травма е възможно пострадалият да изпадне в шок. Бързата лекарска намеса е изключително важна, за да се спре кръвозагубата и да се предотвлати повторна инфекция на раната.


Втора част на материала