Пикочната киселина е отпадъчен продукт на метаболизма.

 

По-конкретно, това е краен продукт от екскрецията на молекули, наречени нуклеинови киселини и пурини.


 

Като цяло, по-голямата част от пикочната киселина, съдържаща се в човешкото тяло, се разтваря в кръвта и отива в бъбреците, за да се елиминира с урината.

 

В някои случаи тялото произвежда твърде много пикочна киселина или не успява да я елиминира ефективно.

 

Това състояние може да причини различни нарушения.

 

Пикочна киселина и хранене

Тъй като пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините, нейното ниво варира в зависимост от съдържанието на пурини в тялото.

 

Оказва, че пурини се намират в редица храни.

 

Ето някои храни с високо съдържание на пурини, които е препоръчително да се избягват:

  • Аншоа, херинга, скумрия, сардини, скариди;
  • Черен дроб и други вътрешности;
  • Грах, боб, леща;

Консумацията на алкохол и бира не се препоръчва когато е необходимо да се намалят нивата на пикочната киселина.

 

Храни с ниско съдържание на пурини:

  • Чай, кафе, безалкохолни напитки;
  • Плодове и зеленчуци;
  • Яйца;
  • Хляб и зърнени храни;
  • Сирене и млечни продукти;

Изследване на нивата на пикочна киселина 

В кръвта нормалната стойност на пикочната киселина е между 35 и 70 mg/L.

 

По-високата концентрация на пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия и може да бъде причинена от свръхпроизводство на пикочна киселина в организма или намаляване на нейното елиминиране от бъбреците.

 

Високи нива на пикочна киселина

Високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да бъдат признак на:

  • Подагра - основна причина за повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта;
  • Прекомерно разграждане на протеините в тялото, което се случва, например, по време на химиотерапия, левкемия или дори лимфом;
  • Алкохолизъм;
  • Прекомерно физическо натоварване;
  • Камъни в бъбреците;
  • Бърза загуба на тегло;
  • Диабет;
  • Диета с високо съдържание на пурини;
  • Прееклампсия по време на бременност;
  • Бъбречна недостатъчност;

Възможно е нивото на пикочната киселина в кръвта да е по-ниско от нормалното, но това се среща по-рядко.

 

Ниски нива на пикочна киселина

  • Диета с ниско съдържание на пурини;
  • Болест на Уилсън - генетично заболяване, характеризиращо се с натрупване на мед в тялото;
  • Увреждане на бъбреците, като например синдром на Фанкони;
  • Чернодробно увреждане;
  • Излагане на токсични съединения - олово;

В урината нормалната стойност на пикочната киселина е между 250 и 750 mg/24 часа.

 

Нормалните стойности могат да варират в зависимост от лабораториите, извършващи изследванията.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Maux/analyses-medicales/Fiche.aspx?doc=analyse-acide-urique