Пикочната киселина е отпадъчен продукт на метаболизма.
По-конкретно, това е краен продукт от екскрецията на молекули, наречени нуклеинови киселини и пурини.
Като цяло, по-голямата част от пикочната киселина, съдържаща се в човешкото тяло, се разтваря в кръвта и отива в бъбреците, за да се елиминира с урината.
В някои случаи тялото произвежда твърде много пикочна киселина или не успява да я елиминира ефективно.
Това състояние може да причини различни нарушения.
Пикочна киселина и хранене
Тъй като пикочната киселина е краен продукт от разграждането на пурините, нейното ниво варира в зависимост от съдържанието на пурини в тялото.
Оказва, че пурини се намират в редица храни.
Ето някои храни с високо съдържание на пурини, които е препоръчително да се избягват:
- Аншоа, херинга, скумрия, сардини, скариди;
- Черен дроб и други вътрешности;
- Грах, боб, леща;
Консумацията на алкохол и бира не се препоръчва когато е необходимо да се намалят нивата на пикочната киселина.
Храни с ниско съдържание на пурини:
- Чай, кафе, безалкохолни напитки;
- Плодове и зеленчуци;
- Яйца;
- Хляб и зърнени храни;
- Сирене и млечни продукти;
Изследване на нивата на пикочна киселина
В кръвта нормалната стойност на пикочната киселина е между 35 и 70 mg/L.
По-високата концентрация на пикочна киселина в кръвта се нарича хиперурикемия и може да бъде причинена от свръхпроизводство на пикочна киселина в организма или намаляване на нейното елиминиране от бъбреците.
Високи нива на пикочна киселина
Високите нива на пикочна киселина в кръвта могат да бъдат признак на:
- Подагра - основна причина за повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта;
- Прекомерно разграждане на протеините в тялото, което се случва, например, по време на химиотерапия, левкемия или дори лимфом;
- Алкохолизъм;
- Прекомерно физическо натоварване;
- Камъни в бъбреците;
- Бърза загуба на тегло;
- Диабет;
- Диета с високо съдържание на пурини;
- Прееклампсия по време на бременност;
- Бъбречна недостатъчност;
Възможно е нивото на пикочната киселина в кръвта да е по-ниско от нормалното, но това се среща по-рядко.
Ниски нива на пикочна киселина
- Диета с ниско съдържание на пурини;
- Болест на Уилсън - генетично заболяване, характеризиращо се с натрупване на мед в тялото;
- Увреждане на бъбреците, като например синдром на Фанкони;
- Чернодробно увреждане;
- Излагане на токсични съединения - олово;
В урината нормалната стойност на пикочната киселина е между 250 и 750 mg/24 часа.
Нормалните стойности могат да варират в зависимост от лабораториите, извършващи изследванията.
Референции:
https://www.passeportsante.net/fr/Maux/analyses-medicales/Fiche.aspx?doc=analyse-acide-urique