Неравномерната пигментация по кожата, когато тя не е свързана с някакъв болестен процес в организма, представлява повече козметичен проблем, отколкото отнасящ се до здравето. Независимо от това, пигментните петна трябва да бъдат наблюдавани, защото макар и рядко, не е изключено тяхното преминаване в неопластична форма (рак).

 

Най-често пигментацията се получава по откритите области на тялото – лице, шия, деколте, както и кожата по ръцете. По отношение на големина и цвят се наблюдават вариации, но най-често са с размер от 3-4 мм до 1 см в диаметър, а цветът е от светло до тъмно кафяв. Тяхната поява се дължи на увеличения синтез на меланин в кожата, което е във връзка с излагането на пряка слънчева светлина, особено без използването на слънцезащитен крем. Меланинът се натрупва неравномерно и се съсредоточава върху определени участъци.


 

Освен от влиянието на УВ-лъчите пигментните петна могат да бъдат и резултат от някои хормонални промени в организма. Такива се наблюдават особено при бременни в последен триместър, когато нивото на прогестерона и естрогените е завишено. Някои медикаменти – противозачатъчни средства, както и козметични съставки – етерични масла също могат да представлват етиологичен фактор за появата на пигментации по кожата.

 

Към факторите, свързани с появата на пигментни петна по кожата, се числят замърсеният въздух, неправилните хранителни режими, употребата на цигари, алкохол и други.

 

Появяващите се по време на бременност пигментации се разполагат основно по лицето и са познати под наименованието мелазма или още хлоазма. По-често се отчита появата им при брюнетки и се засилват основно през летния сезон.

 

Какви са методите за премахване на неравномерната пигментация?

Най-основното разделение е на лекарствени и механични. При лекарствените се използват различни депигментиращи продукти, които в зависимост от състоянието, се прилагат като монотерапия или като комбинация от няколко. Най-често прилаганите са салицилова киселина, резорцин, локални кортикостероиди, гликолова киселина, витамин А и други. От значение е по време на терапията излагането на слънце да бъде сведено до минимум. Причината се крие в това, че слънчевите лъчи могат да предизвикат дразнене, сърбеж, както и да засилят пигментациите.

 

Пилинг-методът също е предпочитан, като чрез него се прави едно финно излющване на най-горния слой от повърхността на кожата, вследстие на което се постига изравняване на тена. Това се осъществява чрез прилагането на киселини, които имат абразивен ефект върху кожата. Самата процедура е безболезнена, а обработената кожа постепенно се възстановява, чрез обновяване на излющения повърхностен слой от епидермиса.

 

По-агресивна процедура е абразиото, което е свързано с инструментално отнемане на повърхностен слой от кожата. За сметка на това методът е значително по-ефективен, но не се препоръчва при лица с тънка или проблемна кожа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Лазерното лъчение намира приложение и в терапията на пигментни петна, тъй като насочените лъчи разрушават меланоцитите (клетки, произвеждащи пигмента меланин) в пигментните петна и съответно се осигурява изравняване на тена. Нужно е избягването на пряка слънчева светлина, поради което процедурите не се извършват през летните месеци.

 

Прилагането на течен азот е метод, който се използва не само в лечебната дерматология, но също и в козметичната. Методът представлява вид изгаряне и изпаряване на пигментните клетки, което има като резултат изравняване на тена. По време на самата процедура участъкът, който се обработва се усеща изтръпнал, студен, но без наличие на болка.

 

От значение е преценката на специалист по отношение на пигментните петна и установяване на етиологична връзка с появата им. Например Адисоновата болест е заболяване на надбъбречната жлеза, което е свързано с появата на тъмнокафяви петна по кожата, които имат склонност за сливане помежду си и генерализиране. В този случай основното лечение е заместителна терапия на дефицита от хормони, който причинява състоянието. 3960