Пиелонефритът е възпалително заболяване на бъбречните легенчета, предизвикано най-често от бактерии.


Обикновено вредните микроорганизми проникват в пикочните пътища по възходящ път от близко разположените органи (черва, полови органи) разпространяват се по пикочния канал, навлизат в пикочния мехур и могат да стигнат до уретерите и бъбреците. Патогенните микроорганизми се пренасят и чрез лимфната и кръвоносната система.


Пиелонефритът се развива и в случаите, когато се нарушава извеждането на урина от бъбреците.


Причина за заболяването може да бъде и наличието на камъни в бъбреците, когато се наблюдават чести бъбречни кризи.


Нараства вероятността от развитие на пиелонефрит при спад в имунната защита, хиповитаминоза, хронични възпалителни заболявания, захарен диабет, туберкулоза.


От пиелонефрит най-често се разболяват деца до 7-годишна възраст и жени между 18 и 30 години. При жените заболяването е свързано с началото на половия живот, бременност и раждане. Често страдат и мъже с аденом на простатата, простатит или уретрит, което е характерно за възрастта след 40-те.Пиелонефритът е остър и хроничен
При острата форма има рязко повишаване на температурата до 39-40 оС. Наблюдава се обща физическа слабост, треска, главоболие, потене, възможно е да се изпитва гадене.


Успоредно с повишаването на температурата се появява силна болка от едната страна на кръста. Болките са тъпи, с различна интензивност.


При положение, че пиелонефритът се развива заради наличие на камъни в бъбреците, заболяването се проявява след бъбречна криза.


В случай, че се пренебрегне лечението, заболявенето преминава в хронично или се развиват възпалителни процеси в бъбреците, при което общото състояние на организма се влошава, а температурата достига за кратък период от време до 40-41 оС.


Хроничният пиелонефрит се развива при неправилно лечение на острото състояние. Въпреки че възпалителният процес е потушен, патогенният причинител все още е наличен в бъбреците или все още не е възстановен нормалният оток на урината от бъбреците.


При хроничен пиелонефрит се изпитва честа болка в областта на кръста, особено в студено време. Възможно е заболяването да стане причина за повишаване на кръвното налягане.


Периодично хроничният пиелонефрит се изостря, при което признаците му наподобяват на острата форма.
 


Диагнозата
Симптомите на пиелонефрита наподобяват симптомите на други заболявания на отделителната система, което често води до проблеми в диагностицирането на заболяването.
Това налага диагнозата да се постави от специалист –  уролог.


Необходимо е да се проведе анализ на кръв, урина, както и ехография на бъбреците. По преценка на лекаря могат да се включат рентгеново и томографско изследване. За да се определи причинителят и се назначи коректно лечение се извършва микробиологично изследване с антибиограма за чувствителност и резистентност към антибиотици.


Лечението
Лечението е медикаментозно. В редки случаи при липса на оточност от бъбреците може да се наложи хирургична интервенция.


Профилактиката
Включва лечение на заболяванията, при които е вероятно да се развие пиелонефрит – камъни в бъбреците, аденом на простатната жлеза, заболявания, водещи до нарушаване на оточността от бъбреците.
 

С цел профилактика на заболяването при бременните жени се предприема анализ на урина веднъж месечно.