Периартритът на раменната става засяга меките тъкни, разположени около ставата. Заболяването се наблюдава най-често във възрастовия интервал от 20 до 50 години и е еднакво разпределено измежду представителите на двата пола. От клинична гледна точка периартритът се разделя на остър и хроничен.

 

Акромиумът е част от скапулата (лопатката). Субакромиалното пространство е локализирано под акромиума и над раменната става. През това тясно пространство преминават основно мускули, участващи в осъществяването на движения в раменната става. Етиологичните фактори за периартрит действат главно на нивото на субакромиалното пространство.


 

Разнообразни са причините, които могат да предизвикат увреждане на структурите в субакромиалното пространство. Най-общо те се разделят на външни и вътрешни. Сред външните са острото и хронично претоварване, притискане и преразтягане на мускулите в субакромиалното пространство.

 

Това довежда до тяхната дегенерация и разкъсване, което бележи клиничното начало на остър или обостряне на хроничен периартрит. Предразполагащ фактор за увреждане на тези мускули и техните сухожилия са и дегенеративните процеси, настъпващи в механично най-натоварените участъци от тях с времето.

 

Вътрешните фактори в патогенезата на периартрита са тези особености в анатомията на субакромиалното пространство, вродени или придобити, които довеждат до неговото допълнително стесняване. Това рефлектира върху намалената устойчивост на мускулите над раменната става на притискане и разтягане, по-интензивните дегенеративни процеси в тях и по-лесното им разкъсване.

NEWS_MORE_BOX

 

 

Други възможни по-редки причини за периатрит на раменната става са субакромиален бурсит, тендинити, адхезивен капсулит и др. Като цяло всеки процес в тази област, водещ до притискане, исхемия, дегенерация и/или възпаление има потенциала да предизвика периартрит.

 

Острият периартрит дебютира при значително натоварване или травма в областта на раменната става. Характеризира се с болка и ограничаване на движенията в засегнатата става. Болката постепенно нараства в първите часове. Тя е тъпа, измъчва пациентите и се засилва през нощта. В резултат на лечението или спонтанно болката преминава след една-две седмици.

 

Хроничният периартрит може да е последица от неизлекуван или грешно третиран остър. От друга страна, може да се касае за продължаващ с години процес на изтъняване и дегенерация на мускулни влакна, без да е имало остър епизод в началото.

 

При хроничен процес дори и малки натоварвания на рамото могат да предизвикат разкъсване на мускулни влакна в субакромиалното пространство, което клинично да се прояви като обостряне на хроничния периартрит. Това се обяснява с прогресивното нарушаване на кръвоснабдяването и напредване на дегенеративните процеси в мускулите с времето.

 

Лечението на периартрита е на първо място консервативно. Изразява се в осигуряване на покой на засегнатата става, поставяне на лед локално в острия стадий и прием на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Използват се и физиотерапевтични процедури. Ако симптоматиката не се повлияе от описаното лечение, може да се аплицират кортикостероиди вътреставно или субакромиално. Последната линия в лечебния процес са оперативните интервенции.