Пептичната язва представлява ерозия на лигавицата на стомаха, дванадесетопръстника или хранопровода. Причината за възникването й не е една. Това, което е ясно на медицината, е, че се появява в резултат на дисбаланс между храносмилателните сокове в стомаха и дванадесетопръстника.

 

В голяма част от случаите на пептичната язва тя се дължи на инфекция с Helicobacter pylori (H. pylori). Друга често срещана причина е приемът на медикаменти като нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, отпускани свободно в аптеките като аспирин, напроксен, ибупрофен или такива, предписвани с рецепта.Има наблюдения, че някои фактори допринасят за развитието на язва. От нея е по-вероятно да страдат хора, чиито родители са имали язва, при наличие на заболявания на черния дроб, бъбреците или белите дробове. Рикови са и злоупотребата с алкохол и напредването на възрастта.

 

В редките случаи пептичната язва може да се дължи на повишена секреция на стомашна киселина от париенталните клетки на стомашната лигавица, заради ракови заболявания на стомаха, панкреаса или дванадесетопръстника.

Обичайно симптомите на язвата включват оплаквания от болка и парене в областта на стомаха между храненията или през нощта, подуване на корема, киселини, гадене и повръщане. Признаци могат да бъдат и прекалено тъмните или черни изпражнения, повръщане на стомашно съдържимо с цвят на ръжда, болка в корема. Някои страдащи губят и тегло, заради невъзможността да се хранят пълноценно.

Думата „язва“ е сред най-често споменаваните при оплаквания от здравен характер, което понякога създава поведение състоянието да се неглижира. Въпреки че не може да се прогнозира кога ще мине язвата, наличието й не бива да се пренебрегва. Спазването на препоръчаните от лекаря терапевтичен и профилактичен план могат да подобрят не само състоянието на страдащия, но основно да предотвратят усложненията й като възникване на кървене, перфорация, стомашно-чревна непроходимост. Хората, които приемат нестероидни противовъзпалителни медикаменти, както и тези, които вече са имали язва, трябва да бъдат особено внимателни относно признаци на изявата й и да реагират навреме при установяването им.

За поставянето на диагноза пептична язва първоначално лекарят може да предпише прием на медикамент, който обичайно се прилага срещу киселини. Целта в случая е да се наблюдава промяната на оплакванията. Подобряването им обаче не бива да се приема за повод за прекратяване на консултациите с лекаря. Следващата стъпка е да се назначи ендоскопия на стомаха и дуоденума, с помощта на която да се огледа лигавицата на тези органи за патологични промени.

NEWS_MORE_BOXИма случаи, в които се предприема лечение на язвата без да е извършено ендоскопско или рентгеново изследване. Обикновено наличието на язва при характерните за нея оплаквания се предполага при дългосрочна терапия с нестероидни противовъзпалителни средства, както и при потвърждаване наличието на инфекция с Helicobacter pylori чрез кръвен или  дихателен тест или изследване на фецеса.

Медикаментозната терапия при пептична язва е наложителна, за да се предотвратят усложненията. Ефект при лечението, както и превенцията й, обаче има, ако се спазят препоръките за промени в начина на хранене и някои други навици. Наложително е да се прекрати приемът на дразнещи язвата и стомашната лигавица субстанции, в това число на пикантни храни, алкохол, тютюнопушене, както и да се намали консумацията на мляко и млечни произведения. Налага се и прекратяване на терапията с провокиращите я медикаменти.

Пептичната язва може успешно да се лекува с инхибитори на протоната помпа (тази част на париеталните клетки, които отделят солна киселина), в комбинация с антибиотици при наличие на инфекция с H. pylori за една – две седмици. При кървящи язви може да се предприеме оперативна ендоскопия или хирургична интервенция.