Какво представлява пателарният тендинит?

Пателарният тендинит представлява възпаление на сухожилието, което свързва колянното капаче (patella) с големия пищял  (tibia) и се намира в областта под коляното. Чрез пателарното сухожилие квадрицепсът разгъва крака в колянната става и подпомага движения като тичане, скачане, ритане, клякане и др.


Пателарният тендинит, известен още като „коляно на скачача”, е най-често срещан при атлети, чиито спортове включват чести скокове - като баскетбол и волейбол. Въпреки това, дори хората, които не спортуват активно, могат да развият пателарен тендинит.Какви са причините за пателарния тендинит?

Пателарният тендинит се причинява главно от повтарящия се стрес върху коляното при еднообразни движения, най-често при претоварване от упражнения, свързани с резки движения, които натоварват пателарното сухожилие (клякане, скачане). Постоянното напрежение върху коляното нанася микротравматични увреждания в сухожилието, които с течение на времето могат да причинят възпаление и да отслабят сухожилието. Рядко пателарният тендинит може да възникне и в отговор на остра травма в областта на коляното.


Други фактори за развитието на пателарния тендинит могат да бъдат: наднормено тегло, стягане в мускулите на краката, неравномерна сила на мускулите на краката (когато единият крак е по-силен), обувки без достатъчно добри стелки, твърдата повърхност на терена или площадката, където се практикува спортът, хронични заболявания, които отслабват сухожилието и др.


Какви са симптомите на пателарния тендинит?

Болката и чувствителността в основата на колянното капаче обикновено са първите симптоми на пателарния тендинит. Възможно е също така да се развие и оток и усещане за парене в коляното. Колениченето и изправянето след него може да бъдат особено болезнени.


Болката може първоначално да е спорадична, да се появява само след спортни занимания и упражнения. Тъй като сухожилието се уврежда с времето, болката може постепенно да се влоши. Тя може да повлияе на всяка спортна дейност, както и на ежедневни дейности, като например изкачване на стълби и др. При липса на адекватно лечение „коляното на скачача” може да хронифицира и да доведе до нарушение в структурата и скъсване на пателарното сухожилие.