Как се диагностицира пателарният тендинит?

Диагнозата за пателарния тендинит се поставя на базата на снетата анамнеза и изследване на обхвата на движение на коляното и какви движения провокират болката, както и момента на нейната появява. Проверява се за болезненост при различните видове движения.


При поставянето на диагнозата може да се използва образна диагностика, за да се определи дали има увреждане на сухожилието или костта. Тези изследвания също могат да помогнат за изключване на други възможни причини за болката, като например фрактура. Може да бъдат извършени:


  • Рентгенова снимка, за да се види костта и да се определи дали има счупване на кост;
  • Ядрено-магнитен резонанс, за да се провери сухожилието и дали има увреждане на меката тъкан;
  • Ултразвук, за оглед на сухожилието и да покаже евентуално увреждане на меките тъкани.


Какви са начините за лечение?

Лечението зависи от тежестта на нараняването. Консервативните методи за намаляване на болката, почивка и разтягане и упражнения за укрепване на мускулите на краката обикновено са първата линия на лечение.


Може да бъдат предписани лекарства за облекчаване на болката и намаляване на възпалението (ибупрофен, ацетаминофен). За намаляване на болката се използва още и поставянето на лед на мястото на засягането (криотерапия).


Ако болката е тежка, може да се инжектира кортикостероид в областта на засегнатото сухожилие, като е по-ефективен метод за намаляване на силната болка. Въпреки това, е възможно това да отслаби сухожилието и вероятно да го направи по-податливо към скъсване. Затова е важно лечението да се обмисли, както и свързаните с него рискове. Друг начин за доставяне на кортикостероид е чрез вкарване на лекарството през кожата на коляното с помощта на ток. Това се нарича йонофореза.

 

Целта на физиотерапията е да намали болката и възпалението и да укрепи мускулите на краката. Ако болката е тежка, дори по време на почивка, може да се използват скоби и патерици за известно време, за да се избегне по-нататъшно увреждане на сухожилието. Когато болката отшуми, се препоръчват терапевтични физически упражнения.


Когато други лечения не са успешни за облекчаване на болката, може да се препоръча хирургическа операция за възстановяване на сухожилието на колянното капаче. Хирургическа намеса включва отстраняване на възпалената част на сухожилието и малки разрези, които да удължат сухожилието и да намалят напрежението върху него. Използва се минимално инвазивна процедура - артроскопска хирургия, която включва само четири малки разреза в коляното и има по-кратко време за възстановяване.


Каква е прогнозата за пателарния тендинит?

Прогнозата за пателарния тендинит варира в зависимост от тежестта на увреждането. За някои спортисти състоянието може да е хронично. За други терапията позволява връщане към нормалната дейност и спорт.

 

Възстановяването при леки наранявания може да бъде 3 седмици, докато по-тежките наранявания могат да изискват от 6 до 8 месеца или повече.


Важни фактори при възстановяването са:

  • Да се придържате към вашата рехабилитационна програма;
  • Постепенно възобновяване на спортната дейност;
  • Обръщане на внимание на болката и почивка при необходимост.