Над 600 000 души, от тях 165 000 деца, загиват всяка година поради пасивно пушене, показват данни от анализ на Световната здравна организация (СЗО). Първият подобен доклад за влиянието от излагането на непушачи на вредния дим в глобален мащаб се основава на обобщени статистически данни, събрани от 192 страни.


Според доклада смъртността от пасивно пушене при жените е в по-големи размери, в сравнение с мъжете - 47% срещу 26% при мъжете. При децата числото е 28%.


379 000 са смъртните случаи от коронарни заболявания, 165 000 - от болести на дихателния апарат, 36 900 - от астма и 21 400 - от рак на белите дробове. Обобщението на данните показва, че смъртните случаи в резултат на пасивното пушене са общо 603 000.


Най-обезпокояващо за децата е положението в развиващия се свят. Две-трети от смъртните случаи са в Африка и Южна Азия, подчертават авторите на проучването като допълват, че децата най-често са изложени на пасивно пушене у дома. Комбинацията от инфекциозни заболявания и вдишването на тютюневи изделия е смъртоносна за децата в тези региони. Пасивното пушене би могло да попречи на усилията за намаляване на смъртността на децата до 5-годишна възраст в тези области, смятат от СЗО.


Само 7,4% от населението на света живее в страни със закони за предотвратяване на тютюнопушенето на обществени места, които защитават непушачите и изпращат послания за опасностите от вредните изделия.


Авторите на изследването препоръчват незабавно изпълнение на Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюнопушенето, която включва по-високи данъци върху продажбата на цигари, опаковките и забрана на рекламите на тютюневи изделия.