Пасивното тютюнопушене значително повишава риска от загуба на слуха, установиха американски учени.

Проведени по-рано изследвания показаха, че активното пушене влияе негативно върху слуха, тъй като нарушава кръвообращението на малките кръвоносни съдове на вътрешното ухо.

За да установят, дали пасивното пушене има сходен ефект като активното, изследователи от университета в Маями и Международния университет във Флорида тестват слуха на 3307 непушачи. Някои от участниците в изследването никога през живота си не са палили цигара, а други са бивши пушачи.

За оценка на степента на пасивното пушене на доброволците са направени кръвни изследвания за определяне концентрацията на метаболизирания никотин – котинин.

Оказва се, цигареният дим от чуждите цигари повишава три пъти риска от влошаване на слуха на всички звукови честоти (високи, средни и ниски). Макар и в по-редки случаи слухът може да се увреди до степен, каквато  дори несилният фонов шум да наруши нормалното възприемане на звука.

Ръководителят на изследването д-р Дейвид Фабри обяснява, че все още не е установено минималното количество дим, което влияе негативно върху слуха, но със сигурност количеството е по-малко, отколкото се предполагаше преди.