Какво представлява парвовирусната инфекция?

Парвовирусната инфекция предизвиква често срещано и силно заразно детско заболяване, която причинява характерен обрив по лицето. Инфекцията с парвовирус също е известна като пета болест, тъй като исторически тя е била пета в списъка на често срещаните детски заболявания, характеризиращи се с обрив.


При повечето деца парвовирусната инфекция протича леко и се нуждае от малко лечение. Въпреки това при някои възрастни инфекцията може да бъде сериозна. Инфекцията с парвовирус при някои бременни жени може да доведе до сериозни здравословни проблеми за плода. Инфекцията също протича по-сериозно при хора с някои видове анемия или с компрометирана имунна система.Какви са симптомите на парвовирусната инфекция?

Повечето хора с парвовирусна инфекция нямат симптоми. Когато се появят оплаквания, те варират значително в зависимост от възрастта на пациента.


Симптомите на парвовирусна инфекция при деца


Ранните признаци и симптоми на парвовирусна инфекция при деца могат да включват:

  • Треска;
  • Разстроен стомах;
  • Главоболие;
  • Хрема;
  • Отличителен обрив по лицето

Няколко дни след появата на ранните симптоми може да се появи отличителен яркочервен обрив по лицето на детето, който обикновено обхваща двете бузи. В крайна сметка обривът може да се разпространи и по ръцете, торса, бедрата и задните части, където обривът има розов, дантелен, леко повдигнат вид. Обривът може да бъде сърбящ, особено по стъпалата.

 

Обикновено обривът се появява към края на заболяването. Възможно е обривът да бъде объркан с други вирусни обриви или обрив, свързан с приема на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.


Симптоми на парвовирус при възрастни


Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при възрастни е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените.


Кога трябва да бъде посетен лекар?

Обикновено не е нужно да бъде посещаван лекар при инфекция с парвовирус, но ако пациентът има основно заболяване, което може да увеличи риска от усложнения, трябва да бъде потърсен лекар. Състояния, изискащи посещение при лекар, включват:

Какви са причините за парвовирусната инфекция?

Човешкият парвовирус В19 причинява парвовирусна инфекция при човека. Това е различно заболяване от парвовирусната инфекция, наблюдавана при кучета и котки, следователно човек не може да получи инфекцията от домашен любимец или да му я предаде.


Инфекцията с човешки парвовирус е най-често срещана сред децата в начална училищна възраст през зимните и пролетните месеци, но всеки може да я получи по всяко време на годината. Човешкият парвовирус В19 се разпространява от човек на човек като настинка, по въздушно-капков път, така че може да бъде предаден чрез близък контакт между хората. Парвовирусната инфекция може да се разпространи и по кръвен път. Бременна жена може да предаде вируса на плода.


Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.


Какви са усложненията от парвовирусната инфекция?

Парвовирус и анемия


Парвовирусната инфекция може да причини сериозни усложнения при хора с анемия. Анемията е състояние, при което клетките, които пренасят кислород до всички части на тялото (червените кръвни клетки), се изразходват по-бързо, отколкото костният мозък може да ги замени. Инфекцията с парвовирус при хора с анемия може да спре производството на червени кръвни клетки и да причини анемична криза. Хората със сърповидно-клетъчна анемия са изложени на особен риск при инфекцията.


Човешкият парвовирус В19 може също да причини анемия и свързани с нея усложнения при плода при бременни жени, заразени с парвовирус по време на бременността и хора с отслабена имунна система.


Парвовирусна инфекция по време на бременност


Парвовирусната инфекция по време на бременност понякога засяга червените кръвни клетки на плода. Макар и рядко, това може да причини тежка анемия, която може да доведе до спонтанен аборт или мъртво раждане. Рискът за плода е най-голям през първата половина на бременността.


Парвовирус при хора с отслабена имунна система


Инфекцията с парвовирус може също да предизвика тежка анемия при хора с нарушена имунна система, която може да се дължи на:

  • HIV инфекция;
  • Лечение на рак;
  • Имуносупресори, използвани след трансплантация на органи

Каква е превенцията на парвовирусната инфекция?

Няма ваксина за предотвратяване на инфекция с човешки парвовирус. След като човек се зарази с парвовирус, той получава доживотен имунитет. Пациентът може да намали шансовете за инфекция, като спазва хигиенни навици – често миене ръцете и ръцете на децата, избягване на докосването на лицето, избягване на болни хора и избягване на споделяне на храни или напитки.


Библиография:
Jordan JA. Microbiology, epidemiology, and pathogenesis of parvovirus B19 infection
Fifth disease. Centers for Disease Control and Prevention
Pregnancy and fifth disease. Centers for Disease Control and Prevention
Mayo Clinic. Parvovirus infection