Парапсориазисът е едно често срещано хронично заболяване, разделящо се на две основни форми – проява с малки плаки, което е доброкачествената форма и с големи плаки, което създава известен потенциал за малигнизиране.


Причините за проява на заболяването не са съвсем известни, но се счита за вярна теорията за наличието на Т-имунни клетъчни инфилтрати и лимфоцити в кожните слоеве около дермата. Съществуват две клинични форми, които създават различен симптоматичен комплекс.

 


1. Парапсориазис с малки плаки

Тази форма на заболяването се нарича още повърхностен хроничен дерматит. Проявява се основно по туловището и крайниците на множество симетрично разположени места. Петната са малки с кръгла форма или овално-плоска форма с розов или червен цвят. Петната имат резки граници и може да се различат ясно от здравата кожа. Покрити са с фини люспи и не предизвикват някакви сериозни оплаквания у пациентите.
Протичат хронично и имат добра прогноза при навременно поставена диагноза и започване на категорична терапия. В противен случай те често се усложняват и от доброкачествена форма могат да станат потенциално малигнени образувания, каквито са големите плаки на парапсориазис.

 

2. Парапсориазис с големи плаки

Това заболяване се нарича още атрофична съдова пойкилодермия. За разлика от доброкачествената форма, тук петната са с асиметрично разположение. Петната достигат размери до 8 сантиметра. Разполагат се най-често по тялото или в големите телесни гънки – мишници, слабини, шия, глутеуси и задколенни ямки.


По форма са най-различни. Най-често са с неправилна форма и имат тъмночервен до кафеникав цвят. Покрити са с ясно изразени люспи и протичат с данни за десквамация. След време на мястото на петната започват развитие на пойкилодермия и атрофия на кожата от съдов произход.
Тази форма на парапсориазис приблизително в 15% от случаите води до усложнения. Като краен етап се развиват сериозни злокачествени лимфоми от фунгоидни микози.


Диагнозата се поставя посредством хистопатологично изследване. При формите на парапсориазис с малки плаки се открива паракератоза, спонгиоза и периваскуларен лимфоцитен инфилтрат в дермата. При формите на парапсориазис с големи плаки се открива масивен инфилтрат в дермата, изградено предимно от Т-клетъчни имунни популации на лимфоцити.


С какво най-често може да се припознае заболяването?

Заболяването, както и много други заболявания, има обща клинична картина и симптоматика с много други заболявания. Така например повръщането може да бъде симптом за много заболявания, както и главоболието.

 

NEWS_MORE_BOX


Симптомите и клиничната находка при парапсориазис може да насочват към развитието на псориазис, розов лишей, лекарствени екземи или лихеноиден лишей, който е подразделение и усложнение на парапсориазис. Точно поради тази причина навременно поставената диагноза е от основно значение за радикалното лечение на проблема и предпазване от настъпване на бъдещи усложнения, които биха донесли риск за здравето на пострадалия човек.


Лечението на заболяването е много специфично. Прилагат се в началния период кортикостероидни кремове, които впоследствие може да се назначат за венозно приложение. Прилага се също така селективна фототерапия с УВ-лъчи. Фотохимиотерапията, известна още като ПУВА терапия, също набира скорост в лечението на проблема и има доказано добър ефект.


Балнеотерапията с насищане на кожата с морски пари от водата и сутрешно облъчване на слънце също дават добри резултати. Дружеството по дерматология ежегодно организира курсове за лечение на пациенти с псориазис и парапсориазис по българското черноморие в южните зони, поради по-топлия климат и съответно по-големия процент водни изпарения от морската вода.