Студеното полугодие се характеризира със зачестяването на простудни заболявания и грип. Основният засегнат контингент се оказват децата, както и възрастни, страдащи от различни хронични заболявания. При лицата в работоспособна възраст тези инфекции протичат леко и често не се нуждаят от лечение.
 
Парагрипният вирус е част от семейството на вирусите, причиняващи остри възпаления на дихателната система. Най-често симптомите се изразяват в хрема, възпаление на гърлото и дразнеща кашлица. В по-редки случаи инфекцията слиза надолу по дихателните пътища и може да причини бронхит или пневмония.
 
Парагрипният вирус е широко разпространен, като е относително устойчив във външната среда, поради което извън човешкия организъм може да се задържи няколко дни жив и способен да заразява. Източник и резервоар са боледуващите хора.
 
Периодът, в което един човек е потенциално заразен е в рамките на една седмица.
 
Инфекциозният причинител е вирус и поразява основно ранната детска възраст – до 2 години. По отношение на възникването на епидемии от парагрипен вирус, те са основно в рамките на есенно-зимния период.
 
Според проведени проучвания парагрипният вирус е на първо място от причините за круп при децата. Круп представлява затруднено дишане, съчетано с кашлица. То се дължи на оток на гласните връзки и може да доведе до пълен стоп в преминаването на въздух до белите дробове. Ако това се случи настъпва смърт, вследствие задушаване.
 

Как може да се зарази човек ?

Това става чрез пряк контакт със заразени предмети от околната среда, както и по въздушно-капков път при кихане, кашляне или дори говорене.
 

Как протича клиничната картина ?

След преминаването на инкубационния период, който е в рамките на 5 до 7 дни, следват симптомите на общо неразположение, отпадналост, безапетитие, а понякога и главоболие.
 
Постепенно се появява хрема, която се предшества от чувство за сухота в носа. Отделя се обилно секрет, който е с прозрачен цвят и без миризма. Ако цветът се промени и започне да се усеща неприятна гнилостна миризма, то тогава се мисли за насложена бактериална инфекция.
 
NEWS_MORE_BOX
Заедно с хремата или малко след нея започва дразнене в гърлото, което преминава в увеличаваща се по интензитет болка. Лигавицата на фаринксът е зачервена, а тонзилите (сливиците) изглеждат уголемени, поради отока. Появява се и суха, дразнеща кашлица. Тя е непродуктивна, тоест не води до отделянето на секрет.
 
Гласът може да се промени и да стане по-дрезгав, като това е следствие на засягането на гласните връзки от възпалителния процес. Има температура, като тя е в границите 37-38 градуса.
 

Как протича заболяването при различните възрастови групи?


При малките деца и кърмачетата инфекцията протича тежко. Често се наблюдават подобни на круп симптоми – със затруднено дишане и суха кашлица, без хрипове – наподобява лай на куче, поради което се нарича още лаеща кашлица.
 
Опасността се крие в това, че може да се получи спазъм на гласните връзки и да се доведе до остро настъпила дихателна недостатъчност.
 
За разлика от тях при възрастните клиничната картина протича много по-леко и рядко с някакви усложнения. При лица, които са с увредена имунна система може да се развие пневмония. Която обикновено е с тежка прогноза.
 

Какви изследвания са нужни за доказване на вируса ?

За бързо диагностициране се използват тестове, с които се откриват специфични вирусни частици – антигени, както и антитела – белтъчни агенти, които се синтезират от имунната система. Такива са методите ELISA и PSR.
 

В какво се състои лечението?

То е симптоматично и включва водни инхалации, към които се прибавя и лекарственото вещество епинефрин. Неговата функция е да отбъбне дихателните пътища и да улесни дишането. Освен това се препоръчват и бронходилататори. Сухият въздух дразни лигавицата, затова се препоръчва често овлажняване на въздуха в стаята.