Основната храна в менюто ни днес е кулинарно обработената. Колкото и да се говори за ползата от консумация на хранителните продукти в суров вид, това е трудно постижимо за голяма част от нас независимо от мотивите - вкусови предпочитания, финансови възможности, затруднения във времето и т.н. С напредването на възрастта и кореспондиращата с това хронична употреба на топлинно третирани и подправени пикантно ястия – без значение дали домашно приготвени или под формата на готови изделия или полуфабрикати, неминуемо се стига до разстройване на храносмилателния процес.

 

Оплакванията от страна на стомашно-чревния тракт са едни от най-честите, а за повечето от тях дори и не се консултираме със специалист. Подутият корем, повишеното газообразуване, киселините, оригването и промяната в честотата на изхожданията са само част от проблемите, за които дори сами можем да кажем, че са резултат от нерационално и еднообразно хранене.


 

Нутролозите предупреждават, че с времето възможностите на екзокринния панкреас намаляват – било то поради възрастови промени, било то вследствие хроничното обременяване при редовно преяждане. С това корелира и динамиката в честотата на поява на симптоми като подуване, флатуленция, тежест след хранене.

 

Панкреасните ензими са създадени като терапевтично средство за корекция на ензимния дефицит при сериозни вродени или придобити заболявания или опертивни намеси, ангажиращи функцията на жлезистия орган. Те обаче се оказват полезни и в овладяването на гореописаните банални оплаквания, което ги наложи по-широко в съвременната медицинска практика. Двойно слепи кръстосани проувания (F.Saurez и сътр.) демонстрираха статистически значима корекцията на чувството за подуване на корема, освобождаването на газове и общия дискомфорт до няколко часа след консумацията на висококалорийна, богата на мазнини храна.

 

Препаратите съдържат комбинация от ензимите алфа-амилаза, липаза и протеолитични ензими като трипсин и химотрипсин във фиксирано количество, екстрахирани от панкреас на бозайници, обикновено свине. Алфа-амилазата е ензим, който участва в метаболизирането на въглехиратите, липазата отцепва мастни киселини от триглицеридите, а протеолитичните ензими разграждат белтъците.

 

Лечението с препаратите се започва след лекарска преценка и в индивидуална дозировка според оплакванията, тежестта и характера на гастро-интестиналните нарушения. Активните вещества не се резорбират в храносмилателния тракт и действат само локално, не оказват влияние върху ефективността на съпътстващо лечение.

 

Оплакванията от страна на стомашно чревната система могат в една или друга степен да бъдат повлияни медикаментозно. При системно нерационално хранене обаче, ефектът, който можем да очакваме е минимален. Промяната в диетата е първата стъпка към овладяването на смущенията в храносмилането и провокираната впоследствие симпоматика. Ползата от нея стига още по-далеч с контрол над телесната маса, обиколката на талията, поддържането на добър липиден и кръвно-захарен профил и оптимално артериално налягане. Не по-малко е значението и за профилактиката на по-сериозни заболявания на гастро-интестиналния тракт.