Кой ли не е усещал сърцето му да се блъска яростно в гърдите? Ако този феномен, иначе банален, ни споходи в момент, когато не сме под стрес или в условия на физически усилия, той може да се окаже особено смущаващ. Възможно ли е това усещане да ни подвежда?


Под палпитация се разбира усещането за съкращенията на сърцето, които се чувстават като ненормално силни или пък са в неправилен ритъм. В преобладаващата част от случаите, независимо от интензитета и продължителността им, палпитациите са без последствия. Често те дори нямат нищо общо със сърдечен проблем. Специалистите – кардиолози, които работят с нарушения в сърдечния ритъм, съветват „жертвите“ на палпитации да се консултират с лекар в планов порядък, за да бъде сигурно, че липсва какъвто и да е риск. Това е и първата стъпка към разрешаване на проблема.


Палпитация – усещане за аномалия в сърдечния ритъм


Палпитацията се дефинира като болезнено, неприятно усещане на сърдечните удари. Засегнатите от него понякога описват как съкращенията на сърцето се ускоряват до неприятно прескачане и „галоп“. Това чувсто се последва от силна тревога и смъртен страх. При някои неприятното преживяване се съпровожда и от стягане в гърлото и затруднения в дишането. Тези мъчителни изживявания могат да продължават с часове и са силно изтощителни.

 

Лекарите обясняват, че палпитациите отговарят на необичайния факт, че човек усеща по неприятен начин ударите на собственото си сърце и това усещане го навежда на мисълта, че има нещо тревожно – болестен процес, аномалия. Става въпрос за много чест феномен във всички ситуации, които ускоряват сърдечния ритъм – физическо усилие, стрес, консумация на стимуланти, бременност, треска и други. Наличието на тревожен темперамент на характера, както и някои болести, които нямат нищо общо със сърцето, могат също да провокират палпитациите.


В случаите, в които не е налице очевиден отключващ фактор, палпитациите биха могли да са свързани с нарушения в сърдечния ритъм. Дори и при наличието им, най-често се касае за доброкачествени такива. Препоръчително е, ако страдате от такъв проблем, да го обсъдите с личния лекар, който евентуално може да ви насочи към кардиолог. Той ще извърши преглед и ако се налага – електрокардиограма (ЕКГ). Тъй като тези проблеми възникват спонтанно и е възможно да не са налични по времето на преглед, може да се наложи провеждането на Холтер ЕКГ – продължителен запис на електрокардиограма в продължение на 24 часа.


Палпитации, свързани с нарушения в сърдечния ритъм

Когато е наличен такъв проблем, то неприятните палпитации най-често се дължат на феномен, наречен екстрасистола – преждевременно съкращение на сърцето. Екстрасистолите създават впечатление за пропуск в сърдечния ритъм и когато са редки, са нормално явление. Както и другите проблеми те зачестяват с напредване на възрастта. Ако не се касае за екстрасистоли, то палпитациите могат да отговарят и на просто ритмично ускорение на сърдечната честота – тахикардия.


Специалистите прецезират, че екстрасистолите и тахикардиите, произлизащи от сърдечните предсърдия, най-често са доброкачествени. Независимо от това, те биха могли да са симптом на сериозна сърдечна болест като предсърдното мъждене – диагноза, която изисква вземане на мерки за ограничаване на усложненията.


Ритъмните нарушения, свързани със сърдечните камери са по-редки, но понякога притеснителни, тъй като разкриват подлежащ болестен процес със сериозна прогноза.


При всички положения важно е за пациента да може да опише характеристиките на палпитациите и симптомите, които ги съпровождат. Ако те се появята по необичаен начин у човек, който вече има сърдечна болест, или у когото има значими кардио-васкуларни рискови фактори, те биха могли да са признак на инфаркт. В случай на болка, затруднения в дишането и силна слабост, до загуба на съзнание, е важно незабавно да се потърси лекарска помощ.


Как да ограничим палпитациите?

Понякога достатъчно е да ограничим стимулиращите вещества (кофеин, алкохол и други) и да водим регулярен ритъм на живот с редовна физическа активност, достатъчен сън, за да прогоним палпитациите. Лекарски преглед, който не открива нищо смущаващо, допринася за успокояването на пациента и му помага да игнорира неприятното усещане. Ако палпитациите са белег на сърдечно заболяване, е важно да се елеминират факторите, които го влошават – тютюнопушене, заседнал начин на живот, затлъстяване, артериална хипертония, неконтролирана захарна болест.


Ако палпитациите са силно дразнещи, а болестна причина за появата им не е открита, за пациента може да е от полза приема на слаби успокоителни по преценка на лекуващия лекар.