Отстраняването на сливиците повишава риска от затлъстяване при децата, се пише в статия на сп. Otolaryngology - Head and Neck Surgery.

През последните двадесет години се отчита значително увеличаване на броя на децата със затлъстяване. В САЩ около 33% от децата са с наднормено тегло, 17% са със затлъстяване.

При децата с наднормено тегло се наблюдава тревожната констатация проблемът да остава нерешен и в по-късна възраст, което е сериозна предпоставка за развитие на сърдечно-съдово заболяване и диабет.

В изследването медицински екип анализира данните на 795 деца до 18-годишна възраст, претърпели тонзилектомия.

При близо 50% от тях операцията се е наложила заради затруднения с дишането по време на сън. Последствията от операцията са наблюдавани от учените чрез различни методи. При 127 деца се оказва, че индексът на телесна маса след операцията скача с 5,5-8,2%. При други 218 деца също се отчита напълняване.

Част от обясненията на изследователите за тази тенденция на натрупване на килограми при децата след тонзилектомия е, че храненето им преди това при хроничен тонзилит е било силно затруднено, докато след операцията този проблем е отстранен.

От друга страна самите родители са склонни да прехранват децата си във възстановителния период след операцията, което създава нови погрешни навици на хранене у тях. Ето защо експертите смятат, че разработването на специални препоръки за родителите при грижите за децата, претърпели тонзилектомия, ще е само от полза.