Оловото представлява вид тежък метал, използващ се основно в производството на акумулатори, в бояджийството, индустрията и други. Основните механизми за навлизането му в организма са въздухът (при съдържание на финни прахови частици), храната (при съхраняването и приготвянето й в гледжосани съдове), водата (преминаваща по водопроводни тръби, със съдържание на олово), както и от детски играчки, които са направени от материали, съдържащи олово.

 

Използването на безоловен бензин е начин за намаляване съдържанието на фини прахови частици, които са натоварени със съединения на оловото и при вдишване внасят тежкия метал в белите дробове. Отравянето с олово (сатурнизъм, плумбизъм) се класифицира като професионална болест при миньори, бояджии и всички професии, чиято работа включва  среда с концентрация на олово над нормата.


 

Повишеното количество на олово в организма се проявява в засягане на различни органи и системи и съответно проява на клинични симптоми. Най-често се засягат стомашно-чревният тракт, черен дроб, бъбреци, периферни нерви, репродуктивна система и други.

 

Децата са особено податливи към навлизане на тежкия метал в организма, поради факта, че при досег с олово усвояват много по-големи концентрации от него, за разлика от възрастните. Бременните жени трябва да бъдат особено внимателни, тъй като повишеното количество на олово в кръвта им води до увреждане на плода.

 

Попаднал в организма тежкият метал води до нарушение на редица физиологични процеси. Протичането на интоксикацията с тежкия метал може да протича остро или хронично, което се определя от количеството и продължителността на натрупване в организма.

 

Острото отравяне с олово води до проявата на отпадналост, адинамия, болка по мускулите и ставите. Отстрана на стомашно-чревния тракт са налице повишено слюноотделяне, усещане за метален вкус в устата, отлагане на метала под формата на сива ивица по венците, диария, която е съпроводена с болки в областта на пъпа – коремна колика, промяна в цвета на изпражненията и други.

 

Засягането на бъбрека води до намалено отделяне на урина, повишено съдържание на белтък в нея, а в по-тежките случаи се развива бъбречна недостатъчност. При тежките форми на отравяне се разива токсичен хепатит.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Отстрана на централната нервна система са налице симптоми на упорито главоболие, световъртеж, нарушена концентрация и намалена паметова способност. Често пациентите се оплакват и от безсъние. Появява се треперене на крайниците, болки, а засягането на периферните нерви води до парези. Паралелно с появата на вяли парези се наблюдава и намалена сетивност на крайниците.

 

Засягане на формените елементи на кръвта води до появата на анемия, а в по-тежките случаи на отравяне и до намалено количество на тромбоцитите. Репродуктивната система също не остава пощадена. Проявата на симптоми е в пряко зависимост от общото количество на постъпилото олово в организма и времето на въздействие.

 

Диагнозата е предимно лабораторна, но специфичната клиничната картина има насочваща роля. Лечението се състои в прилагането на антидоти (пенициламин), очистителни средства, форсирана диуреза, а при нужда – временна хемодиализа.

 

На засегнатите се дават високи дози витамини – В12, фолиева киселина. Прогнозата на заболяването е добра, освен в случаите на засягане на гръбначно-мозъчните нерви. 3295