Лятото е сезон, през който консумацията на риба и морски деликатели е значително по-голяма в сравнение с останалите сезони. Освен с вкуса си, морските дарове са известни като полезна и богата на различни пълноценни за организма вещества. Част от тях са витамини – основно мастноразтворими (А, D, Е), както и някои от В-групата. Освен това морските дарове са с богато съдържание на белтъци, някои полезни мастни киселини (омега-3-ненаситени мастни киселини), както и различни микроелементи – йод, фосфор, калций и други.
 
Значение за интоксикацията има както мястото за добиване на морските дарове, така и последващите транспортиране, съхранение и начин на приготвяне.
 
Морските дарове могат да бъдат разделени на две основни групи – мекотели (стриди, миди, октопод, калмари) и ракообразни (омари, скариди, раци). С най-голям добив в световен мащаб е уловът на стриди. Някои мекотели действат като естествени филтри за вода и при замърсяване на водоизточника с патогенна микрофлора се води до заразяването им.
 
Най-често стридите са преносител на чревни бактерии – салмонели, шигели и причинителите на коли-ентерит (E. coli). Възможно е и заразяване с холерни вибриони – причинителят на холерата. При заразяване симптомите се проявяват няколко часа след консумация. Основните симптоми са от страна на стомашно-чревния тракт – гадене, повръщане, коремен дискомфорт, коликообразни болки, метеоризъм. Най-голяма опасност представлява бързото обезводняване на организма и последващото нарушение на електролитния баланс.
 
Някои видове риби се хранят и с водорасли. Когато водораслите произвеждат токсини те се натрупват в самите риби и при консумацията им от човека се води до интоксикация. В най-голяма концентрация токсините се натрупват в главата, кожата и черния дроб на рибите. Токсини могат да се акумулират и в изхвърления от рибите хайвер, който при консумация също води до интоксикиране. Токсините, които се образуват от водораслите се наричат сигуатоксини, а самата интоксикация е позната като цигуатера. Най-честите симптоми, които предизвиква са от страна на стомашно-чревния тракт и периферната нервна система.
 
Пациентите се оплакват от чувство на гадене и повръщане броени часове след консумация на съдържащата токсини риба. По-късно се появява диария и общ коремен дискомфорт. От страна на периферната нервна система – изтръпване на крайниците, чувство на „мравучкане“, евентуално парене по хода на нерва, намалена до пълна загуба на кожна чувствителност и други.
 
NEWS_MORE_BOX
 
При неправилно съхранение на рибата в нея започват процеси на образуване и натрупване на хистамин. Дори и в по-големи количества съединението не води до промяна на вкуса или цвета на рибата, което от своя страна е фактор за по-чести интоксикации. Характерно е, че дори и при топлинна обработка хистаминът не се разгражда и не губи токсичните си свойства. Степента на интоксикация и съответно проявата на симптомите зависят както от количеството на консумираната риба, така и от индивидуалната чувствителност на всеки човек към хистамина.
 
Често симптомите наподобяват алергична реакция. По кожата се появява обрив, наподобяващ уртикариален. Кожата на лицето се зачервява, по езика се усеща изтръпване, повишава се слюноотделянето, а при по-тежките случаи и оток на езика. От страна на стомашно-чревния тракт и нервната система се наблюдават сходни симптоми като при интоксикация с други морски дарове. При засягане на сърдечно-съдовата система се наблюдава понижено кръвно налягане с парадоксално забавяне на пулса.
 
При тежко протичащи интоксикации може да се прояви замъглено зрение, загуба на съзнание, както и симптоми на дихателен дистрес.
 
За поставяне на точна диагноза и съответно прилагане на адекватно лечение е необходима изчерпателна анамнеза за вида на консумираната храна, количеството и не на последно място проследяване на останалите лица, които са консумирали от „съмнителното“ ястие. 3871