Гъбите са една от предпочитаните храни на масата, които са не само вкусни, но и полезни. Някои предпочитат диворастящите видове, докато други избират предлаганите от супермаркети – култивирани гъби.

 

За съжаление, се оказва, че не само при диворастящите съществува реална опасност от натравяне, но също и при култивираните такива. Това се дължи на факта, че съдържанието на вода в гъбите е твърде голямо – 90-92% , което ги прави податливи на бързо разваляне. Освен това има значение правилното им съхранение, както и условията, при които те се транспортират. От значение е култивираните гъби да се закупуват от лицензирани източници, които да гарантират за тяхното качество. Освен това качеството на гъбите значително намалява в рамките от 3-4 дни, след като са били набрани.


 

При диворастящите двойници на ядливите гъби реалната опасност от смърт е сравнително по-голяма от тази при натравяне с култивирани гъби. Това се дължи на факта, че повечето от двойниците са с приятен вкус, а токсичните прояви на някои от тях се забавят.

 

Чести са натравянията със зелена мухоморка. Нейните токсини атакуват няколко основни органа. При досега си със стомашната лигавица настъпва усещане за гадене и последващо повръщане, чрез което организмът се опитва да изхвърли попадналите в него токсини. Ако част от тях преминат в червата – настъпва профузна (обилна) диария, което отново е тип защитна реакция на организма. Обикновено проявите от стомашно-чревния тракт настъпват в рамките на 10-15 часа след консумацията на гъбите.

 

Описаните симптоми – гадене, повръщане и диария са част от първия етап на отравянето. В следващия стадий се наблюдават симптоми отстрана на черния дроб – когато токсините достигнат чрез кръвообращението до него. Т. н. чернодробен или хепатален стадий се развива в рамките на няколко денонощия – средно 2-3. Кожата и лигавиците придобиват жълт цвят, освен това при опипване на черния дроб той се усеща увеличен. Засегнатите се оплакват за чувство на разтягане и тежест в дясното подребрие. Урината също променя своя цвят – става тъмно кафява.

 

NEWS_MORE_BOX

 

При неблагорпиятно протичане настъпва прогресивно увреждане на черния дроб и съответно чернодробна недостатъчност, чието лечение е чернодробната трансплантация. При благоприятна динамика на болестния процес се наблюдава постепенно възстановяване в рамките на 2-3 седмици.

 

Прицелен орган на токсините са и бъбреците. При част от болните се наблюдават промени в бъбречните функции – отделяне на патологично количество белтък в урината, количеството на отделената урина е значително по-малко от приетото количество течност (олигоурия).

 

Лабораторните изследвания показват завишени нива на чернодробни ензими, както и на урея и креатитнин в кръвта.

 

Психичните прояви също не са за подценяване, от леко неразположение те могат да прерастнат до делириум и кома вследствие на увредените функции на черния дроб.

 

Какво лечение се предприема?

Приемането на медицински въглен е с цел да се абсорбират попадналите токсини и да не се позволи те да достигнат до други органи. Освен това в болнични условия има възможност да се направи и стомашна промивка на засегнатото лице. Венозно се вливат разтвори, които имат за цел да поддържат водно-солевото равновесие, както и хемодинамичните показатели. Хепатопротектори също са част от арсенала на терапията спрямо отравянето с гъби.

 

Смъртността е сравнително голяма, но при благорпиятно протичане възстановяването продължава в рамките на 2-3 седмици. Препоръчва се съхраняването на гъби да не надвишава повече от 3-4 дни, ако те са в прясно състояние. Набръчкването и промяна в цвета на ципата им говори за това, че са престоели по-дълго време. Добре е да бъдат съхранявани в пликове от плат или хартия, като в краен случай може и в найлонови торбички.