Основната причина за появата на отока е задържане на течности в организма. Течностите постоянно постъпва в тъканите от кръвта чрез лимфната система – системата от съдове, чиято главна функция е да пренасят течност (лимфа) и вещества от тъканите в кръвта.
Когато лимфната система не се справя с излишъка от течности, те се задържат в тъканите и се предизвиква отичане.

Течностите в организма имат важна роля за нормалното функциониране на всички системи в тялото. Те пренасят необходимите хранителни вещества за организма, минерали и кислород, участват в процесите на разграждане и усвояване на храната, обмяната на веществата и отделянето на отпадъчни вещества. Необходими са за нормалното балансиране на теглото и функциониране на тялото и процесите в него. Недостатъчното количество на течности в организма води до поява на метеоризъм.

Отичане се получава, когато течностите от капилярите навлизат в тъканите. Това не може да причини видим оток, но заради загубата на течност в кръвоносната система в нея започва да постъпва повече такава. Това вече води до видимо отичане на тъканите.


Дали е опасен отокът, зависи от мястото, на което се образува. Отокът в коремната област или глезена може да предизвика само неприятни усещания, но отокът на белите дробове крие сериозни рискове за здравето.
Мястото на отока зависи от причините, които го пораждат, а това може да бъде от сериозно заболяване до алергична реакция.


Задържането на течности може да е вследствие на ред фактори като:

 

1. Прекалена консумация на сол и захар.
Натрият, който се съдържа в солта, участва в процеса на отделяне на течности за запас в организма. Дори еднократното приемане на по-високо количество сол може да предизвика задържане на течности в тъканите. Това може да се предотврати като се намали съдържанието на натрий чрез храненето, като се ограничи консумацията на солени продукти.

Консумацията на захар повишава нивото на хормона инсулин. Прекомерното поемане на захар с храненето може да доведе до високо ниво на инсулин, което ще затрудни процеса на извеждане на натрий от организма.
 


2. Продължително стоене на крака
Подути ходила вечер е оплакване, което често се среща при хората, които продължително време стоят изправени на крака. Това причинява „натрупване“ на повече течности в стъпалата и глезените, заради което те отичат.
 3. Слънчево излагане
Силното слънце може да причини задържане на течности в тъканите и образуване на мехури по изгорялата кожа. Винаги при излагане на слънце трябва да се има предвид как да се защити кожата от вредните ултравиолетови лъчи, дори и рискът да изглежда малък. Изгарянето ще причини задържане на течности, заради повишеното отделяне на токсини, които натоварват бъбреците и принуждават организма да съхранява течност в други органи.
 


4. Орална контрацепция
Противозачатъчните таблетки, които съдържат хормона естроген също могат да станат причина за задържане на течности в тъканите.
 

Продължение на материала очаквайте скоро.