Отлепването на ретината е сериозно заболяване, което може да доведе до загуба на зрението, ако не бъде лекувано навреме. 
 

Какво представлява отлепването на ретината?

Отлепване на ретината се получава, когато тя се отдели от подлежащата съдова обвивка или нервният слой на ретината (изграден от фоторецептори и нервни клетки) се отдели от пигментния й слой. В тези случаи се нарушава храненето на ретината и снабдяването й с кислород, а това води до нейното неправилно функциониране.
 
Засегнатият трябва да потърси незабавно лекарска помощ от специалист, ако забележи някои от характерните симптоми.
 

Симптоми

В началото могат да се появят черни точици (т.нар. „мушички”), линии или по-големи странни фигури пред очите. Този симптом е най-забележим, когато се гледа към небето или към някакъв светъл цвят.
 
„Летящите мушички” могат да са и резултат от промени в стъкловидното тяло, които в повечето случаи са безобидни.
 
Важно е пациентът да следи дали тези черни точици се променят с времето. Ако това стане, е добре да се отиде на преглед, за да се установи дали има някаква сериозна причина за тези оплаквания.
 
Други пациенти виждат като през перде или пелена. Възможно е големи сенки да смущават зрението им.
 
Причината за тези оплаквания са, че на мястото на отлепването ретината става невъзприемчива за светлината.
 
 
Друг важен симптом е появата на светкавици. Те могат да се появят при внезапно преместване на погледа. Пациентите ги забелязват предимно вечерно време, когато е тъмно.
 
Светкавиците възникват поради отлепване на стъкловидното тяло, което впоследствие може да доведе до отлепване на самата ретина.
 
Някои пациенти съобщават и за пелена от точици, подобни на сажди. Кой от всичките симптоми ще се появи пръв зависи от мястото, на което става отлепването на ретината. 
 
Ако отлепването е в долната част на ретината, може да се възприеме идваща от долната част на зрителното поле сянка. 
 
Съответно, ако отлепването е от горната част или от някоя от страните на ретината, тази тъмна сянка или пелена засяга съответната част на полето.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Ако отлепването засегне макулата, се нарушава централното виждане и зрителната острота намалява, а правите линии се виждат изкривени. 
 
Болката не е характерна за това състояние.
 
 

Лечение


Отивайки на специалист би могло да се хване отлепването в стадий, в който дефектът не е голям. За максимално подробни и точни изследвания се разширяват зениците, за да може да се огледат хубаво ретините и на двете очи.
 
Докато трае действието на капките, с които зениците са разширени, пациентът не е способен да шофира.
 
Лечението на заболяването не може да се извърши с медикаменти. Ако се установи, че в ретината има дупка, първата интервенция, която се предприема е третиране с лазер. 
 
Лазерният лъч предотвратява отлепването на ретиналните слоеве, вследствие на тази дупка, като слепва ретиналните слоеве по ръбовете на ретиналния дефект и така стопира нахлуването на течност между тях.
 
Ако този метод не помага, се преминава към хирургична интервенция. Тя зависи от стадия, на който е ретиналното отлепване, както и от причините за него. Един от вариантите е еписклералната пломба. Това е интервенция, чрез която еписклерално (над склерата) се пришива специален силиконов материал над ретиналната дупка, който предизвиква вгъване на склерата към ретината и по този начин се предотвратява ретиналното отлепване, а течността, натрупана между слоевете се източва.
 
Когато се касае за тракционно отлепване на ретината, се извършва витректомия. При нея се премахва стъкловидното тяло (гелообразната течност, изпълваща окото) и очната ябълка се изпълва с газ или силиконово олио, целта на които е да притискат ретиналните слоеве един към друг.
 
Резултатът от различните видове лечение зависи от много фактори: каква част от ретината е засегната, големината на дефекта, стадият, в който е открито отлепването и др.