Екип от учени са изолирали 10 генетични мутации, които помагат да се определи способността на тялото да регулира кръвната захар и нивата на инсулин. Тези два фактора се считат за ключови при развитието на диабета.


Изследователите са провели и паралелно проучване, при което са установили, че две от новооткритите генни вариации директно се повишават риска от диабет.
 


Разгледани са и други 3 набора гени, които вече са свързани с промените в нивата на глюкозата.
 


По задълбочено е изучена функцията на един от гените, известен под названието GIPR-A. Нормално, този ген произвежда протеин, който е нормална реакция на храненето, като отделя инсулин, за да контролира кръвната захар.
 При поява на мутация при този ген, се подтиска отговорът му и това води до повишаване на нивата на глюкозата.
В случаите, когато тялото не произвежда достатъчно инсулин, или клетките не успеят да разпознаят и реагират на произведения инсулин, което води до анормално висока кръвна захар, се развива състояние на диабет.
 


Изследователите от консорциума Meta-Analysis of Glucose and Insulin-related traits Consortium обясняват, че до сега са открили само 10 % от гените, които влияят върху промените на нивата на глюкозата. Резултатите от проведените проучвания са публикувани в Nature Genetics.
 


Авторите на изследването подчертават, че освен генетична детерминираност, диабетът е пряко свързан с начина на живот, нивото на стреса, вида и количеството на храната която консумираме.
 


По данни на СЗО, засегнати от болестта са над 220 милиона души по света, като годишно от усложнения на заболяването загиват над 1 милион пациенти.
Тревожната статистика сочи, че тенденциите към затлъстяване и заседналия начин на живот, до 2020 година броя на диабетиците ще се е удвоил.