Хремата представлява възпаление на носната лигавица. В медицината няма подобно понятие и вместо „хрема“ се използва „ринит“. Популярната представа за хремата включва обилния секрет, който се отделя от носа при настинка, грип или друго заболяване. Лигавицата на носа и носната кухина обаче отделя постоянно секрет, което е важно за нормалното функциониране на този пръв орган на дихателната система.

Лигавицата на носа нормално отделя по 500 мл секрет на денонощие. Този мукус я овлажнява и поддържа, но не само – той овлажнява и вдишания през носа въздух, с което го прави по-подходящ за долните дихателни пътища, белите дробове. Секретът изпълнява и защитна функция. Той задържа микроскопичните частици в поетия въздух, за да предпази нежната носна лигавица. Осигурява „събирането“ на тези частици и подпомага отделянето им от носната кухина. Освен това заради ензимите, които излъчва, носната лигавица има бактерицидни свойства, с което предотвратява възникването на инфекциозен процес или намалява силата му.

Намаленият мукус от носната лигавица, усещането за сухота в носа са предупредителен сигнал за нарушена хомеостаза, за възможно проникване на болестотворни микроорганизми и начало на зараждащо се заболяване.
 

Ринитът – какво представлява

Ринитът сам по себе си не е заболяване, той е симптом на такова. В началото му се появява водниста хрема – това е обилното отделяне на прозрачен секрет от носа (ринорея). С течение на времето секретът става по-гъст и придобива белезникав цвят. На по-късен етап се сгъстява още повече и цветът става жълтеникав. Промяната на консистенцията и цвета се дължи не толкова на популярното мнение – че има наличие на бактериална инфекция, а на количеството антителата и други защитници на имунната система, които организмът образува, за да унищожи причинителя на хремата. Такива антитела се излъчват активно няколко дни след началото на инфекцията, като постепенно тяхното количество в секрета нараства. Приложението на капките за нос не унищожават вредните микроорганизми, те  свиват капилярите, намаляват отока и отделянето на секрет, вследствие на което временно се облекчава дишането.

Хремата е един физиологичен процес със своето естествено начало и край. За да се излекуваме, имунната система трябва да се справи с причинителя й. Хремата става хронична, когато не завършва нормалният цикъл на зараждане и край на този процес на убиване на болестотворните микроорганизми в носната кухина.


NEWS_MORE_BOX


 

Видове ринит

Остър ринит

Най-често острият ринит се дължи на вирусна инфекция, но може да бъде и вследствие на алергия, бактериална инфекция или др. След обичайното първоначално изсъхване, дразнене и сърбеж на носа, придружено с кихане, се появява обилен носен секрет. Възможно е да започне и кашлица, да се наблюдава леко повишаване на телесната температура.
 

Хроничен ринит

Причините за хроничният ринит могат да бъдат различни – да се дължи на спад (или недостатък) на имунната система, да е вследствие грешки в хигиенните навици и постоянно излагане на болестотворни частици и микроорганизми, анатомични особености и други. Хроничният ринит обикновено се появява при хроничен синузит, тоест секретът идва от възпалената лигавица на синуси.
Най-често е вследствие на вирусна инфекция и възпаление, но може да се дължи и на други заболявания, от полово предавани, туберкулоза до възпалени полипи в носа.
При хроничния ринит по-често се получава усещане за запушване на носа, налични са плътни секрети, често гнойни, понякога отделящи неприятна миризма и примеси на кръв, кървене.

Атрофичният хроничен ринит се среща в напреднала възраст, след хирургични интервенции или поради анатомични особености на носа, но фактор може да бъде и продължителна бактериална инфекция.  

Вазомоторният хроничен ринит се появява с типичните симптоми на алергичен ринит – обилна ринорея или назална конгестия (оточна и кръвонапълнена лигавица, "запушен нос") и кихане при среща с дразнители от околната среда, но без да е налична алергична реакция. Организмът може да е чувствителен на парфюми, прах, подправки, цигарен дим. Влошава се от сух въздух, особено при отопление, и се облекчава с овлажняване на въздуха. Носната лигавица е оточна, възможно е възпаление на синусите.

 


По най-нови препоръки в медицината ринитът се разделя на три основни вида: алергичен, неалергичен и смесен, но в клиничната практика се наблюдава припокриване между различните видове.
 

Ринитът според причината и механизма на развитие

Инфекциозният ринит се развива при вирусна, бактериална или гъбична инфекция на дихателните пътища. Най-често причинител са риновируси, коронавируси, аденовируси, парагрипни и други вируси. При него началото е с бистър носен секрет, който по-късно се сгъстява и придобива жълтеникав цвят за разлика от воднистите секрети при алергичния ринит. Усещат се напрежение и болка в областта на лицето. При продължителна болка и оток, придружени от повишена телесна температура, е възможно да е настъпило усложняване с вторична бактериална инфекция.

Алергичният ринит се развива като реакция на имунната система на сенсибилизиран (предразположен) организъм към дразнители от околната среда. Това включва домашна прах, акари, полени, пърхот от животни и пр. При него воднистите секрети може да са придружени от запушване на носа, сърбеж, кихане, зачервяване на клепачите на очите и сълзене. Възможно е да има и подуване на клепачите, главоболие, накърнено обоняние, както и кашляне и нарушения на съня. Алергичният ринит може да се получи вследствие прогресиране на атопичен дерматит при децата и дори да се стигне до развитие на астма.

Невровегетативният ринит се появява при въздействие на неспецифични отключващи фактори като силни аромати, замърсен въздух и др.

Още няколко примери за неалергичен ринит:

Вазомоторен ринит – при нарушения в парасимпатиковата и симпатиковата нервна система, вследствие на което се появява оток на назалните съдове. Отличава се с ринорея, кихане, запушен нос и се изостря при студен въздух, силни аромати, както и при стрес, тревожност и депресия.

Професионален ринит -  предизвикван от контакт с вредни частици във въздуха: метални соли, латекс, химикали, дървесен прах, животински пърхот и др. Често е придружен с астма. Тук попада и ринитът, свързан с упражняване на хоби или спорт. Например при плувците може да се получи ринит заради дразненето от хлорираната вода.

Хормонален ринит - появява се при хормонална промяна в организма в даден естествен период от живота като пубертет, менопауза, бременност, менструация, но и при определени заболявания като хипотиреоидизъм.

Внимавайте за... лекарства, които могат да предизвикат ринит - продължителната употреба (между 5-10 дни), на деконгестантни капки за нос, приемът на нестероидни противовъзпалителни средства (каквито са аспиринът, ибупрофенът и парацетамолът), както и приемът на ACE-инхибитори, бета-блокери, някои хормонални препарати, вкл., орални контрацептиви и др. може да индуцира появата на ринит.