Причина за появата на възпаление на външния слухов проход (Otitis externa) е навлизането на замърсена вода в ухото най-често при къпане в море, океан или басейн. Това възпаление причинява болка в едното или и в двете уши, заглъхване и намаление на слуха. Плуването и гмуркането увеличават риска от развитие на това заболяване. 
 
1. Какво причинява Оtitis externa?
 
Много фактори биха могли да нарушат естествената защита и механизма на самоочистване на ухото, което може да доведе до инфекция от бактерии, гъбички и вируси. 
 
В ухото непрекъснато се отделя известно количество ушна кал или т. нар. Cerumen. Този секрет се произвежда от жлези, разположени в кожата, покриваща външния слухов проход и в никакъв случай не може да се нарече „мръсотия“, която непременно трябва да се отстрани, както повечето хора смятат. 
 
Ушната кал изпълнява някои важни задачи. Тя служи за естествена бариера срещу патогенни микроорганизми, тъй като има кисела pH-стойност. Освен това тя улавя и задържа болестотворните причинители, както и различни замърсители навлезли в ухото. 
 
Възпалението на външния слухов канал възниква, когато механизмите за защита са нарушени. Патогенните микроорганизми могат да преминат епидермалния слой на кожата и по този начин да предизвикат възпаление.
 
2. Какви са симптомите на Оtitis externa?
 
Проявите на това заболяване най-често са свързани със :
  • силен сърбеж в засегнатото ухо,
  • болка в слуховия проход, която се засилва при движение на долната челюст, а също и при издърпване на ушната мида,
  • слуховият канал е зачервен и оточен,
  • ако едема е твърде голям, той запушва частично слуховия канал вследствие, на което слухът на засегнатото ухо намалява.
  • Възможно е изтичане на секрет от ухото.
 
При усложняване на състоянието и липса на адекватно лечение, може да се стигне до повишаване на телесната температура и увеличаване на регионалните лимфни възли.
 

3. Как се поставя диагнозата?

Първоначално лекарят се осведомява за наличните оплаквания при пациента и за неговата история на заболяването. Не случайно Otitis externa се
нарича още отит на плувеца. Причина за това е, че той се появява към края или веднага след почивка на море, плуване и гмуркане. Други заболявания, които биха могли да благоприятстват развитието на това възпаление са:
NEWS_MORE_BOX
  • Diabetes mellitus,
  • намалена имунна защита,
  • кожно заболяване,
  •  алергия.
 
Чрез използването на отоскоп, специалистът добре отглежда външния слухов проход и тъпанчевата мембрана. По този начин се цели изключването на диагнозата отит на средното ухо.
 
Евентуално лекарят може да вземе проба от секрета в ухото за микробиологично изследване. По този начин би могло точно да се определи причинителят на възпалението и да се назначат подходящи медикаменти.

4. Каква е терапията на отита?

Вследствие възпалението в слуховия проход се събира много секрет и отпаднали клетки. Затова лечението започва обикновено с добро почистване, което може да бъде съпроводено от силно неприятни усещания за пациента, но е необходимо. 
 
Внимание! Не трябва да се опитвате сами да почиствате ушния канал, тъй като има опасност от разпространение на инфекцията по-навътре в ухото, което може да има тежки последствия за слуха.
 
Лекарят е този, който внимателно извършва тази манипулация.
 
Медикаментозното лечение включва поставянето на памучен тампон във външния слухов канал, който предварително е напоен с болкоуспокояващо средство, намаляващо отока и ограничаващо възпалението. Обикновено се използва кортикостероиден препарат в съчетание с антибиотично средство. Лекарствата са под формата на капки или мехлеми.
 
Много често при Оtitis externa се касае за смесена инфекция, при която участват и гъбички. В такива случаи се назначават капки за уши, съдържащи антимикотичен препарат.
 
Ако болката е прекалено силна, се препоръчва перорален прием на болкоуспокояващо средство като парацетамол.