Летният сезон е предразполагащ към по-често посещение на басейни, както и планиране почивка край морето. Освен положителни емоции обаче, често това крие и опасност от възпаление на ушите.

 

Предразполагащи фактори за развитието на външен отит или по-известен с името „отит на плувеца“ са високата влажност и горещото време. Тези два фактора осигуряват добри условия, които улесняват размножаването на патогенните микроорганизми. Децата са сравнително по-уязвими и по-лесно се поддават на опасността от развитие на външен отит. Допълнителни фактори, които могат да бъдат предразполагащи, са попадането на чужди тела във външния ушен канал, някои драскотини и наранявания на кожата на ухото, както и прекомерното почистване на ушната кал.


 

В какво се изразява клиничната картина?

Състоянието протича остро и първите симптоми се проявяват няколко часа след посещението на басейна или плажа. Различни бактерии, вируси или гъбични причинители могат да бъдат изолирани от ушния секрет на възпаленото ухо.

 

Кожата на ушния канал става оточна, зачервена и мацерирана. Проходът е покрит от секрет с неприятна миризма, а хрущялната част на канала е болезнена при натиск. Най-често тъпанчевата мембрана остава незасегната от възпалителния процес, но ако възпалението се пренесе и върху нейната структура, симтоматиката се засилва по интензитет.

 

Освен това слухът може да бъде намален, а често оплакване е чувството за заглъхване. Натрупването на секрет, вследствие наличието на възпалителен процес, затруднява прегледа на тъпанчевата мембрана, поради което често в кабинета на лекаря първоначално е необходимо да се направи промивка на ухото и след това то да бъде огледано повторно. Промивката е противопоказана в случаите, когато има съмнение за нарушена цялост на тъпанчевата мембрана.

 

Регионалните лимфни възли също реагират на развиващото се в близост възпаление.Това се изразява в тяхното уголемяване, повишена твърдост и чувство за болка при натиск и опипване. Първоначално е възможно по външния слухов проход да се усеща чувство за сърбеж и дразнене, но то сравнително бързо се замества с нарастваща по интензитет болка.

 

Препаратите, които се използват за дезинфекция на водата в басейните – най-често халогенни (хлор), дразнят кожата на слуховия проход и съответно могат да спомогнат за проникване на патогенни бактерии през епителя. При по-дълбоко проникваща инфекция е възможно възпалението да засегне и други структури по съседство – паротидната жлеза, мастоидният израстък и други.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Общото състояние също може да бъде засегнато. Симптоматиката се изразява в повишена температура, обща отпадналост, както и намален апетит. При опъване на ушната мида или натиск върху трагуса се отчита наличие на болка.

 

Как да се предпазим от развитие на отит?

Липсата на ушна кал е една от предразполагащите причини, тъй като тя изпълнява защитна функция за кожата на слуховия проход. Това се получава, когато човек почиства твърде често ушите си.

 

Освен това използването на различни заострени предмети като клечки за зъби или от кибрит могат да наранят кожата на канала и съответно лезиите да станат входни врати за причинителите на инфекции.

 

Някои заболявания на кожата като атопичен дерматит, различни екземи, както и системни заболявания на организма – диабет, подагра и други, също могат да бъдат предразполагащи фактори за по-лесното развитие на възпаление.

 

От значение е избягване на видимо замърсени водни басейни, както и такива с недостатъчна поддръжка. Важно е ушните канали да се подсушават достатъчно добре след всяко къпане.

 

Освен това при хора, които са предразположени към чести възпаления на ухото е добре поставянето на тапи за уши. Използването на спрейове за уши, които променят pH на кожата, също трябва да се ограничава.

 

Лечението се състои в прилагането на локални антибиотични капки и противовъзпалителни средства при леките форми на отит,  докато при по-тежките случаи се налага системното им прилагане.