Варикозните вени са уголемени, разширени вени в близост до кожата. Най-често се локализират по долните крайници, въпреки че могат да се намират и на други места по тялото. Наличието им не води до формиране на определени оплаквания. В редки случаи може да се изпитва дискомфорт или болка в краката. Понякога обаче водят до усложнения, като образуване на тромби и кожни язви.


Варикозните или разширените вени се развиват в резултат на отслабване стените на вените и клапите им. По хода на вените са разположени клапи, благодарение на които се предотвратява връщането на кръвта обратно и се спомага предвижването й по посока към сърцето, обратна на земното притегляне. При отслабване стените на вените, се изменя правилната им тръбовидна форма, от което се деформира и разширява вътрешния им отвор – лумена. В резултат на това клапите вече не покриват лумена изцяло, получава се връщане на кръв и разширяване на вените от налягането, което се получава. С течение на времето вените се уголемяват, изкривяват и нагъват.


Проблемът се среща с напредване на възрастта. Друг рисков фактор са: предразположеността, предавана по наследство, наднормено тегло, продължително време прекарано в стоеж или седнало положение, обездвижване, бременност.


Разширените вени обикновено изпъкват при повърхността на кожата, отличителен е техният тъмно син цвят. Не винаги обаче наличието им е очевидно.


Други симптоми, по които можем да се ориентираме за тях са:

  • изпитване на тежест в краката, парене, дискомфорт, умора, слаба болезненост - тези оплаквания се влошават след продължителен престой в една поза,
  • отоци на стъпалата и глезените,
  • сърбежи по кожата на прасците.


При задълбочаване на проблема се наблюдава:

  • подуване на краката,
  • болка в прасците след продължително седене или стоене,
  • промени в кожата – става суха, тънка, променя се цвета й, лющи се, става податлива на възпаления.


Образуването на язви по кожата на краката (развитие на дерматит) е показател за усложнение на разширените вени. Такъв е и повърхностният тромбофлебит.


Разширените вени са предразполагащ фактор за развитие на дълбока венозна тромбоза, при което може да настъпи блокиране на кръвопотока заради образуването на тромб.


NEWS_MORE_BOXНаличието на разширени вени обикновено се установява с обикновен поглед, особено при изправено положение. Лекарят следи и за оток, промени на кожата, цвета й и възпаления.
 

 

За да се предотврати влошаването на състоянието е:

  • препоръчително да се носят специални чорапи, който имат умерен стягащ ефект и допринасят за подобряване на кръвопотока в краката,
  • краката трябва да се вдигат на високо редовно и периодично,
  • необходимо е да се избягва продължителното седене или стоене,
  • желателно е да се повиши двигателната активност.

 

 

Терапията на разширените вени, когато се препоръчва от лекар или заради естетическия вид на краката, включва склеротерапия, лазерна аблация, радиочестотна аблация и хирургична интервенция.