Слузта се произвежда естествено, което помага на изпражненията да се придвижват през червата. Обикновено се произвежда в малки количества (достатъчно за смазване на червата) и затова обикновено не се вижда с просто око.

 

Ето защо, когато в изпражненията се появят големи количества слуз, това обикновено е признак на инфекция или друг проблем с червата, който трябва да бъде уточнен.


 

Съществуват много причини за появата на слуз в изпражненията. Ето някои от най-често срещаните:

 

Непоносимост към храни

Хранителната непоносимост и алергиите към храни, съдържащи лактоза, фруктоза, захароза или глутен, например, могат да причинят възпаление на чревните стени. Това може да увеличи производството на слуз, което ще доведе до появата ѝ в изпражненията.

 

В тези случаи може да има и други симптоми, като подуване на корема, диария, обриви по кожата, прекомерно отделяне на газове или запек.

 

Гастроентерит

Гастроентерит възниква, когато чужд микроорганизъм (напр. бактерия или вирус) инфектира стомаха и червата. Това може да причини силно гадене, диария, повръщане, загуба на апетит и болки в корема, както и доста слуз в изпражненията.

 

Този вид проблем обикновено възниква при поглъщане на замърсена храна или вода, но може да се случи и след продължителна употреба на антибиотици.

 

Лечението може да варира в зависимост от тежестта на заболяването - при леките случаи е необходимо само прием на повече течности, докато при други може да се наложи прием на антибиотици (ако инфекцията е свързана с бактерии).

 

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва води до възпаление на чревната лигавица, което увеличава количеството слуз в изпражненията.

 

Въпреки че това може да се случи при всички случаи на синдрома, слузта е по-често срещана при хора, които имат продължителни пристъпи с диария.

 

Други често срещани симптоми на хората, страдащи от синдром на раздразнените черва, са газове, подуване на корема и пристъпи на диария, които се редуват със запек, особено в периоди на силен стрес или тревожност.

 

Болест на Крон

Болестта на Крон е хронично заболяване на червата, което води до постоянно възпаление на чревните стени. За болестта на Крон са характерни симптоми като слуз в изпражненията, силна болка в корема, треска, кървава диария и слабост.

 

Лечението на болестта на Крон обикновено включва промени в хранителните навици, като например контрол на количеството приемани фибри и намаляване на приема на мазни храни и млечни продукти.

 

Запушване на червата

Запушването на червата възниква, когато преминаването на изпражненията през червата е блокирано. Най-честите причини за това са херния, усукване на червата, поглъщане на чужд предмет или тумор на червата.

 

В тези случаи се образува голямо количество слуз, чиято цел е да изтласка изпражненията, но те често остават на мястото си заедно със слузта. Това води до симптоми като подуване на корема, силна коремна болка, излишни газове и намален брой изпражнения.

 

Запушването на червата е спешен случай, която трябва да се лекува незабавно в болнични условия, за да се избегнат сериозни усложнения като разширяване или разкъсване на червата

 

Анална фисура

Аналната фисура е сравнително често срещан проблем. Представлява малка рана в близост до ануса. Обикновено това се дължи на прекомерно движение на червата, като например честа диария. Пукнатината обаче може да бъде причинена и от запек, тъй като напъването за изхвърляне на твърди изпражнения може да доведе до увреждане на сфинктера.

 

Тази раничка може да причини много симптоми, като яркочервена кръв в изпражненията, болка при изхождане, слуз в изпражненията и анален сърбеж.

 

В този случай най-важното е да се осигури адекватна перианална хигиена. Трябва да се избягват алкохолните напитки и пикантните храни - вместо това трябва се предпочита диета, богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.

 

Улцерозен колит

Улцерозният колит е чревна аномалия, която причинява язви в червата и постоянно възпаление на лигавицата. Хората с улцерозен колит често имат кръв, гной или слуз в изпражненията си.

 

Други симптоми, свързани с улцерозния колит, са диария, много силна коремна болка, кожни лезии и загуба на тегло.

 

Кога слузта в изпражненията може да бъде повод за притеснение?

В повечето случаи слузта в изпражненията не е сериозен проблем и почти винаги се лекува лесно. Въпреки това трябва да сме наясно, че големи количества слуз се появят в комбинация с други симптоми като:

  • Изпражнения с кръв или гной;
  • Силни коремни болки;
  • Постоянно подуване на корема;
  • Постоянна диария;
  • Згуба на апетит;
  • Анемия;
  • Необяснима загуба на телесна маса.

Ако се появи някой от тези допълнителни симптоми, или примесите на слуз продължават твърде дълго, е нужно да се обърнем към лекар, за да се изключат опасни диагнози.

 

Референции:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/310101;

https://www.webmd.com/digestive-disorders/causes-mucus-diarrhea