Острите язви се отличават от хроничните в няколко аспекта. На първо място това е тяхното начало, което е в рамките на часове или дни. Острите язви, много по-често от хроничните, са с множествена локализация. Освен това, причините, механизмите на развитие и патоанатомичният изглед на острите язви са различни.

 

Макар и разнообразни, причините за възникване на остри язви свеждат ефектите си до намаляване на лигавичната защита на стомашната и дуоденалната мукоза и/или до нарушаване на кръвоснабдяването в тези области. Това води до химична и ензимна агресия на стомашното и дуоденалното съдържимо към стените на тези органи.


 

Образуваните остри ерозии и/или язви могат да бъдат локализирани навсякъде по вътрешната повърхност на стомаха и/или дванадесетопръстника. Понякога се касае за единични, друг път за множествени патологични промени. Характерно за острите язви е това, че те не са толкова дълбоки, колкото хроничните.

 

Те могат да се проявят клинично с болка, кървене или в редки случаи да се усложнят, но, като цяло, те са с доброкачествена прогноза. След премахването на факторите за тяхното образуване, острите язви търпят обратно развитие.

 

В някои случаи острите ерозии и язви се провокират от стрес. Това са т.нар. "стрес-улкуси". Стресът активира симпатиковия дял на вегетативната нервна система и редуцира кръвоснабдяването в областта на лигавицата на гастро-интестиналния тракт. В други случаи се касае за медикаменти, които увреждат лигавичните защитни системи и по този начин провокират образуването на остри язви.

 

В трети случаи като провокиращ фактор за остри язви се разглеждат състоянията на намалено кръвно налягане (хипотонични състояния), които редуцират притока на кръв към лигавицата на гастро-интестиналния тракт. Хипотоничните състояния могат да се дължат на загуба на голямо количество течност при изгаряния, кръвоизливи, нефрозен синдром и др. Различните видове шок също попадат в групата състояния с потенциал да провокират образуването на остри язви.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Понякога до остри разязвявания по лигавицата на гасто-интестиналния тракт могат да доведат хронични чернодробни заболявания, протичащи с цироза и портална хипертония. Последните водят до венозен застой в лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, което влошава метаболизма там и предразполага към остри язви. Това са т.нар. "хепатогенни" язви.

 

В по-редки случаи остри разязвявания по стомашната и дуоденалнат лигавица могат да се предизвикат от левкемични инфилтрати в хода на различни левкози. По-специфични са острите язви при синдрома на Цьолингер-Елисон. При него се касае за ендокринни тумори в панкреаса или гастро-интестиналния тракт, предизвикващи по хормонален път множествени язви в стомаха и дванадесетопръстника.

 

Острите язви се диагностицират ендоскопски. Лечебният процес е насочен към първичната причина. С повлияването на първопричината се постига обратно развитие и на острите язви. От друга страна, ако симптоматиката от острите язви е изразена, се прилага медикаментозно лечение на последните и/или ендоскопски се лигират кървящи съдове.