Какво представлява острата еозинофилна пневмония?

Острата еозинофилна пневмония се характеризира с бързото натрупване на еозинофили в белите дробове (белодробна еозинофилия). Еозинофилите са вид бели кръвни клетки и са част от имунната система. Те обикновено се произвеждат в отговор на алергени, възпаление или инфекция (особено с паразити) и са особено активни в дихателните пътища.


Общите симптоми, свързани с острата еозинофилна пневмония включват - прогресиращ задух (диспнея), остра дихателна недостатъчност, кашлица, умора, нощно изпотяване, висока температура и нежелана загуба на тегло. Точната причина за разстройството е неизвестна (идиопатична) при много пациенти, но тютюнопушенето и приема на наркотични вещества може да отключи заболяването.Острата еозинофилна пневмония е класифицирана като форма на еозинофилна болест на белите дробове, голяма група от интерстициални (засягащи междуклетъчното пространство) белодробни заболявания. Острата еозинофилна пневмония се различава от хроничната еозинофилна пневмония.


Хроничната еозинофилна пневмония се характеризира с по-бавна прогресия, чести рецидиви и често е свързана с астма, остра дихателна недостатъчност.


Какви са симптомите на острата еозинофилна пневмония?

Острата еозинофилна пневмония се характеризира с внезапно, бързо появяване на симптоми, обикновено в рамките на 1-7 дни. В някои случаи обаче симптомите могат да се развият по-бавно, в продължение на месец. Острата еозинофилна пневмония често се развива при млади хора, в иначе добро здравословно състояние.

 

Свързаните със състоянието симптоми са неспецифични (могат да са причинени и от друго заболяване) и могат да включват - температура, кашлица, затруднено дишане (диспнея) и болки в гърдите. По-рядко срещаните симптоми включват умора, мускулна болка (миалгия), болки в ставите (артралгия) и дискомфорт или болка в корема.


Острата еозинофилна пневмония може бързо да прогресира до остра дихателна недостатъчност. Острата дихателна недостатъчност възниква, когато нивото на кислород в кръвта намалява силно (хипоксемия), което потенциално води до животозастрашаващи усложнения. Това може да се случи в рамките на няколко дни или дори в рамките на часове при хора с остра еозинофилна пневмония. Приблизително две трети от хората могат да се нуждаят от механична вентилация.


Острата еозинофилна пневмония е изключително рядко разстройство и може да бъде сбъркано с инфекциозна пневмония. Някои учени смятат, че има по-леки случаи на остра еозинофилна пневмония, но те могат да останат недиагностицирани, тъй като случаите могат да се подобряват спонтанно. Тези леки случаи могат да причинят по-малко тежки симптоми и усложнения.


Какви са причините за острата еозинофилна пневмония?

Причината за идиопатичната остра еозинофилна пневмония остава неизвестна. Според някои проучвания острата еозинофилна пневмония се развива поради неидентифициран, неспецифичен отключващ състоянието агент, който кара тялото да произвежда еозинофили и те да се натрупват в белите дробове. Точната причина за свръхпроизводството и натрупването на еозинофили не е известна.


Доказано е, че няколко фактори на околната среда, включително фактори, свързани с работната среда, които включват излагане на прах и дим, задействат острата еозинофилна пневмония. Малко вероятно е, само един фактор на околната среда да причинява състоянието. Най-вероятно за развитието на разстройството са необходими множество фактори, както и лицето да е предразположено към състоянието. Задействащият фактор за острата еозинофилна пневмония  може да бъде различен при различните пациенти.


В много случаи се смята, че тютюнопушенето играе ключова роля в развитието на разстройството, по-специално при лица, които са започнали да пушат през последните три месеца преди началото на разстройството, или са възобновили тютюнопушенето след временно прекратяване или наскоро са увеличили броя на изпушените цигари дневно.

 

Библиография:
Cottin V, Cordier JF. Eosinophilic pneumonias, In : Cottin V, Cordier JF, Richeldi L. Orphan lung diseases: a clinical guide to rare lung disease.
Cordier JF, Cottin V. Eosinophilic Pneumonias. In: Interstitial Lung Disease, 5th ed.